#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Családi receptkincsek nyomában

Családi receptkincsek nyomában

›
Családi receptkincsek nyomában

2016/12/06 : #audreyfoody Szólj hozzá!

Miután elmeséltem Nektek a vasárnapi mézeskalács sütést, nekiálltam recepteket válogatni. Az idei nyáron sajnos elvesztettem két családtagomat is: néhány hét különbséggel meghalt az anyai nagypapám és a keresztanyám. A keresztanyámról azt kell tudni, hogy az apai nagymamám legkisebb húga volt. Ők kilencen voltak testvérek, és a keresztanyám volt az utolsó testvér, aki elment. Az egész rokonság eléggé szeretett és jól tudott főzni, szerették, gyűjtötték a recepteket. A keresztanyám pedig a testvérei halála után a recepteket összeszedte és megtartotta. Erre viszont csak vasárnap jöttem rá: miután kisült a mézeskalács, fel kellett mennünk a keresztanyám lakásába, ahol a konyhában matatás közben rábukkantam erre a gyűjteményre. Teljesen izgatott lettem... elfogott a remény, hogy hátha megtalálok egy áhított családi receptet, amit gyerek fejjel nem tanultam meg a nagymamámtól, később meg már nem volt rá lehetőségem sajnos: az igazi réteges-leveles töpörtyűs pogácsa receptjét, ami belül foszlós és puha, kívül pedig ropogós. Amikor élt még szegény keresztanyám, megkérdeztem tőle, hogy nem emlészik-e rá, hogy a mama hogyan készítette ezt, de sajnos nem tudta megmondani... az apai nagypapámat is kérdeztem régen, de ő sem tudta megmondani, pedig papa is elég jól főzött... de a mama volt a pogácsa mestere... a családom ezen ága Vas megyéből, Celldömölkről, pontosabban Alsóságról származik és néhány testvér ott élt és ott is halt meg. Mariska néni, nagymamám egyik nővére is ott maradt a férjével. A mamámmal nagyon sokat voltam náluk nyaranta. Itt váltam kicsit falusi gyerekké is, amitől akkor nem voltam annyira boldog, de most meg kifejezetten örülök neki. Reggelente összeszedtem a tojásokat a tyúkok alól, kikevertem a moslékot a disznóknak, reszeltem a tököt a libáknak, fejtettem a borsót, a babot, gyűjtöttem befőttes üvegbe a krumpli virágáról a krumplibogarakat, morzsoltam a kukoricát, majd vittem a csirkéknek... stb. Azt hiszem ott kedveltem meg a piacokat is és a főzés szeretetéből itt is ragadhatott rám egy adaggal :) 
Szóval amikor Celldömölkön voltunk, a mamám és Mariska néni mindig sütöttek töpörtyűs pogácsát a sparheltban. Igen, abban... Nem volt bevezetve a gáz... gázpalack és gáztűzhely volt azért, de a sparheltban finomabb volt a pogi :) A fürdőszobában egyébként széntüzelésű vízmelegítő bojler volt :) Amikor fürödtem, hallani lehetett a tűz ropogását... elkalandoztam a gyerekkori emlékek között, bocsi...
Szóval amikor nekiálltam a tetemes receptkötegnek, reménykedtem benne, hogy találok egy cetlit 'Annus féle töpörtyűs pogácsa' felirattal... A legutolsó kupacban végül találtam egy egészen hasonló, gépelt receptet... a technológia az oké, kelt tészta, többszöri pihentetés, töpörtyű hozzáadása több részletben, hajtogatás (ezekre emlékeztem). Most már csak ki kell majd próbálni, hogy az arányok is stimmelnek-e.
Találtam egyébként még sok-sok érdekességet... megsárgult újságokat, régi receptes naptárakat 1936-ból, 1941-ből és két szakácskönyvet, amiről azt sejtem, hogy a dédnagymamámé lehetett.

Teljesen átszellemülten és meghatottan forgattam a papírokat. Remélem egyszer majd én is továbbadhatom a tudásomat és ezeket az értékeket, amikre nagyon fogok vigyázni :)
Amin még nagyon jót derültem, azok a régi társkereső hirdetések voltak. Sok receptet vágtak ki a családom nő tagjai újságokból. Az egyik folyóiratban a receptes oldal túloldala volt a társkereső rovat helye. Néhány cuki hirdetést befotóztam :)

Egy részről megnyugtató, hogy ez a pártalálás téma elődeinknél sem ment egyszerűen... másrészről elszomorító az, hogy most milyen stílusban működik ez az egész, főleg ezekkel a szösszenetekkel összehasonlítva... az elmúlt évek alatt fent voltam gyakorlatilag majdnem minden netes társkereső oldalon, hol rövidebb, hol hosszabb ideig (erről asszem regényt is írhatnék... :D), így első kézből mondhatom, hogy más világot élünk... asszem régimódi leányzó vagyok... na de elég a nosztalgiából... a töpörtyűs pogácsáról pedig referálok majd, amint lesz időm megsütni :)

Ma beszéltem ismét A Cheffel...azt hiszem nem a legjobbkor zavartam... viszont elküldtem neki a  papírokat és most reménykedem, hogy elfogadják ezeket és mehetek végre tanulni :)
dsc01276.JPG

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • The Easter long weekend I spent in the UK. During this time I visited many amazing places in London, Oxford and around this two cities. Earlier i didn't hear about Marlow, but this cute, small town is related to Budapest. Its bridge, the Marlow Suspensed Bride (1832) was designed by an English civil engineer, William Tierney Clark, who was the desinger of the Chain Bridge in Budapest as well. This two briges are quite similar. Near to the bridge we found a cosy pub and drunk hand craft, local beer.
#audreyfoody #marlow #travel #unitedkingdom #greatbritian i#england #marlowbridge #bridge #chainbridge #traveltoengland #beer #craftbeer #ilovetravel  #traveladdict #travelgram #instatravel #traveler #travelphotography #travelholic #travelblogger #travelling #travelguide #travellers #travelblog #traveltheworld The Easter long weekend I spent in the UK. During this time I visited many amazing places in London, Oxford and around this two cities. Earlier i didn't hear about Marlow, but this cute, small town is related to Budapest. Its bridge, the Marlow Suspensed Bride (1832) was designed by an English civil engineer, William Tierney Clark, who was the desinger of the Chain Bridge in Budapest as well. This two briges are quite similar. Near to the bridge we found a cosy pub and drunk hand craft, local beer. #audreyfoody #marlow #travel #unitedkingdom #greatbritian i#england #marlowbridge #bridge #chainbridge #traveltoengland #beer #craftbeer #ilovetravel #traveladdict #travelgram #instatravel #traveler #travelphotography #travelholic #travelblogger #travelling #travelguide #travellers #travelblog #traveltheworld
  • In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. 
#provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. #provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger
  • One year ago I celebrated my birthday in Barcelona. I tried many local food and visited the most famous and a little hidden places in the city. Here is my four absolutely favourite: churros with hot (melted) chocolate, dried ham, chorizo, olives, cheese from the market... And of course i visited the @basilicasagradafamilia , the most famous building of Gaudí. (It's useful to book the ticket online, you can avoid standing in the long queue) And my other favourite was the Maritime Museum. The building was a ship factory near to sea. It is as  gorgeous as the exhibition. 
#barcelona #travel #ilovetravel #traveladdict #instatravel #travelling #travellers #traveling #travelblogger #travelphotography #audreyfoody #travelholic #travelandeat #eatandtravel #churros #gaudi #sagradafamilia One year ago I celebrated my birthday in Barcelona. I tried many local food and visited the most famous and a little hidden places in the city. Here is my four absolutely favourite: churros with hot (melted) chocolate, dried ham, chorizo, olives, cheese from the market... And of course i visited the @basilicasagradafamilia , the most famous building of Gaudí. (It's useful to book the ticket online, you can avoid standing in the long queue) And my other favourite was the Maritime Museum. The building was a ship factory near to sea. It is as gorgeous as the exhibition. #barcelona #travel #ilovetravel #traveladdict #instatravel #travelling #travellers #traveling #travelblogger #travelphotography #audreyfoody #travelholic #travelandeat #eatandtravel #churros #gaudi #sagradafamilia
  • Another picture about the Stockholm trip in 2018: Galma Stan, the old town of Stockholm and my amazing delicious dinner in my life: traditional lentil soup, and a kind of fish in lobster-champage sauce with baked potato. I ate in the Nomad Restaurant, next to the hostel where i stayed. The @cbpstockholm was comfortable and clean, absolutely recommended if you want to stay near to everything Another picture about the Stockholm trip in 2018: Galma Stan, the old town of Stockholm and my amazing delicious dinner in my life: traditional lentil soup, and a kind of fish in lobster-champage sauce with baked potato. I ate in the Nomad Restaurant, next to the hostel where i stayed. The @cbpstockholm was comfortable and clean, absolutely recommended if you want to stay near to everything
  • Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr5712026393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard