Milyen szerencse, hogy hétfőre kerültek az angol órák, így legalább jól indul a hét és a szokásos szürke hétfő is sokkal lelkesítőbb :) Ma munka után beszaladtam a boltba (sajnos piacig nem jutottam el) és gyorsan bevásároltam a még hiányzó alapanyagokat, hogy meglegyen a mai főzéshez minden. Aztán hazaszaladtam és már indultam is tovább a kis kosárkámban mindenféle finomsággal :)
Akkor éreztem magam hasonlóan feldobva egy hétfőn, amikor Dóri barátnőmmel és néhány exkollégával elmentünk a Momentán Társulat Nulladik óra c. előadására egy hétfő reggelen. Ez reggel 7-től 8-ig tart, de már picit korábban is érdemes érkezni, hogy a jegy árában már belefoglalt reggeli finomságokra is jusson idő. Amit kint nem tudsz elfogyasztani (kávé, tea, süti), azt mind be is viheted magaddal az előadásra. Majd jön egy óra intenzív röhögés és a hét egész más hangulatban indul. Na hát hasonlóan lelkesen és vidáman indultam el itthonról ma, és remélem ez kellő lendületet is ad a hétre :)
Szóval negyed7 körül érkeztem meg és kb. fél9-ig tartott a mai angol a főzéssel és a vacsival együtt. Ezalatt nem sok magyar szó hangzott el, nagyon sok új kifejezést tanultam és elkészült a ratatouille :)
A padlizsánt, a cukkinit, a paprikákat rombusz alakúra vágtuk, a hagymát és a fokhagymát pedig vékony szeletekre (majdnem az egész fejet!). A paradicsomokat blachirozás után meghámoztuk és felaprítottuk, a kolbászt karikára vágtuk (még a franciaországi piacon szerzett kolbászokat használva :) ). A padlizsánt, a cukkinit és a paprikát külön-külön egy kis olíva olajon lepirítottuk, aztán a kolbászt is külön lesütöttem, amihez már hozzáadtam a fokhagymát és a lilahagymát. Amikor minden hozzávaló külön-külön lepirult, minden mehetett egybe egy nagy lábosba és megkapta a fűszereket: provencei fűszerkeverék és kakukkfű (egyenesen a Malaucéne-i piacról), bazsalikom, frissen őrölt bors, só és egy kis snidling. Rottyant egyet és már el is készült :) De már most azon agyalok, hogy mit fogok főzni 4 hét múlva, a következő ilyen órán :)