#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Chai és Sinatra

Chai és Sinatra

›
Chai és Sinatra

2016/10/05 : #audreyfoody Szólj hozzá!

Vasárnap meglátogattuk Gézát Csobánkán. Amikor kiértünk még gyönyörű napsütésben álltunk be segíteni (vagy hátráltatni :P) a fiúknak Aztán sétáltunk egy nagyot Gabival az erdőben, hátha találunk egy-két gombát... de a talaj sajnos csont száraz volt, így maradt a gyönyörködés a tájban és az októberi napsütés élvezete. Aztán amikor visszaértünk a kis körutunkról, elbújt a nap és jött a szél, ami elhozta a nyárba a telet. Meg is beszéltük, hogy szinte érezhetően most múlik pontosan a nyár, most leheli az utolsókat. Aztán mára szinte tényleg be is köszöntött a tél... én legalább is egész nap fáztam és alig vártam, hogy hazaérjek, bekapcsoljak valami jó kis zenét és készítsek egy lélekmelengető chait. Ahogy beáll a hűvösebb időszak általában nem telik úgy el hét, hogy legalább egyszer ne készíteném el ezt a kedvencet. És valahogy ilyenkor kapok kedvet Sinatra-hoz, Louis Armstrong-hoz, ilyenkor szoktam néha Rod Stewart-ot hallgatni, na meg hogy a csajokat se hagyjam ki, Norah Jones-t és Sade-t. Most épp Sinatra van soron, felkapcsoltam a hangulatvilágítást a szobámban és iszogatom a chait. Alapvetően inkább tavasz és nyár párti vagyok, de valahogy ilyenkor mindig elkap a tél illatának a varázsa. Alig várom, hogy sütőtököt süssek (na meg most egy sütőtökös, kecskesajt-szószos gnocchi gondolata motoszkál a fejemben egy-két napja), aztán hogy készítsek egy igazán jó francia hagymalevest vagy épp egy igazán ütős klasszik töltöttkáposztát :) Jaaaa és hát a kocsonyáról ne is beszéljünk :P Szóval azért a hűvösebb időben is meg lehet találni a szépséget, főleg a konyhában :)

Szóval a masala chai... mostanában egyre több helyen lehet kapni, de talán egy teaház kivételével nem ittam még igazi frissen őrölt fűszerekből készített változatot. A legtöbb helyen vagy porból vagy szirupból készítik el, de az nagyon halovány ízű az igazihoz képes.
Az eredeti receptet egy kedves barátnőmtől tanultam, aki elég sok időt töltött Indiában és ott a helyiektől sajátította el ezt az értékes tudást :)
A kedvenc fűszereim kellenek hozzá: kardamom, szegfűszeg, fahéj, gyömbér (én csillagánizst is szoktam tenni bele, mert imádom az illatát, amikor összetöröm a mozsárban a többi fűszerrel együtt és mert egyébként is az egyik legszebb fűszer :) chai2.jpg A tradicionális recept szerint egy csipet tulsit is illene tenni bele, de bevallom ezt még nem szereztem be. Szóval a fűszereket egy mozsárban alaposan összetöröm. A folyadék aránya nálam kb. fele tej és fele víz. Az elején a fűszereket a vízzel teszem fel forralni. Belereszelem a gyömbért, adok hozzá egy kis barna cukrot. Aztán amikor jól felforrt már, akkor felöntöm a tejjel és hozzáadom az ízesítés nélküli, lehetőleg szálas fekete teát (napszaktól függő mennyiségben... remélem ma nem toltam túl a tea mennyiségét, és nem fogok fél éjszaka arcon pörögni :D) A teával és a tejjel is összeforralom, aztán meg jól leszűröm.
Na és hogy igazán megadjam a módját a dolgoknak, elővettem a nagymamámtól örökölt teáskannát és csészét, ami egy kő egyszerű Alföldi Porcelán cucc, de imádom a formáját :)
Az a tapasztalat, hogy a chai egyébként teljesen megosztja az embereket: vagy meg sem bírják inni vagy függővé válnak azok, akik kipróbálják. Az viszont abszolút mellette szól, hogy mindegyik összetevő baromi egészséges. Az ilyen megfázásos köhögős időszakban főleg jól jön, úgyhogy próbáljátok ki!
chai.jpg

 

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • A few weeks ago we visited the best and biggest museum in my life A few weeks ago we visited the best and biggest museum in my life
  • An other collage about my trip in Athens. After  the visit of Acropolis An other collage about my trip in Athens. After the visit of Acropolis
  • Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. 
In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets.
#alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets. #alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram
  • Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream
  • I've spent the begining of 2019 in Lyon. 
After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a
starter: duck liver bread with mushrom cream
main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce
dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream
Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great I've spent the begining of 2019 in Lyon. After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a starter: duck liver bread with mushrom cream main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr8011772993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard