#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Mézeskalácsos szép estét

Mézeskalácsos szép estét

›
Mézeskalácsos szép estét

2016/12/04 : #audreyfoody Szólj hozzá!

Jelentem szombaton elindult a suli, reggel kilenctől háromig gazdálkodási ismeretekkel, azaz általános iskolás matekkal. Elég mókás volt, de remélem a vizsgának ez a része nem jelent majd problémát :) Aztán előbb utóbb indulnak majd az izgibb, szakmai tárgyak is, viszont gyakorlat csak jövő szeptembertől lesz... Holnap hívom A Chefet és remélem elfogadják a papírjaimat, így az étteremben legalább el tudna indulni a gyakorlat. Közben pedig megrendeltem egy irtó klassznak ígérkező könyvet a Gault&Millau-tól: A főzés tudománya címmel. Szeptemberben jelent meg és az első kiadás már elfogyott, így december közepéig várni kell a második kiadásra. Már nagyon várom, hogy megérkezzen és majd mesélek róla, hogy megérte-e :)

Szombaton suli után gyorsan összeszedtem Anita barátnőmet és kizúztunk Alsópeténybe a szokásos éves vállalkozói bálba. Aki nem ismerné a helyet, annak elárulom, hogy Nógrád megye déli részén, Pest megye határához egészen közel fekvő kis település, Budapest belvárosából durván 40 perc alatt oda lehet érni autóval. A polgármestere egy nagyon nagy fazon, családi barátunk. Évek óta járunk ki a faluba, ahol nagyon kedves emberek élnek. A gyönyörű fekvésű falu a Cserhát dombjai között terül el, határában pedig létrehoztak nagyon klassz horgásztavakat. Az egyik tavon kialakítottak egy kis stégeken álló büfét, ahol finom halas és egyéb kajákat is lehet kapni. Szívből ajánlom a helyet, ha arrafelé visz az utatok, addig is nézzétek meg a weblapot. 
A bálon disznótoros menü volt, eléggé jól laktam... és a Polgi zseniális pálinkáinak köszönhetően nem is szomjaztunk :) 
Alsópetényből ma reggel Vác felé vettem az irányt és Anyunál mézeskalácsot sütöttünk. Néhány éve kísérletezünk a mézeskalács gyártással, de ez a recept tűnik igazán beválósnak:

50 dkg liszt (szigorúan finomlisztet használjatok... egyik évben nem volt itthon finomliszt, gondoltam jó lesz a rétesliszt is. Hát nem volt jó... mézeskrémesnek elment végül a tészta, de totál egyenetlen volt a felülete)
10 dkg porcukor (nem árt átszitálni)
8-10 g szódabikarbóna 
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj (nem margarin!)
2 egész tojás
Fűszerek: fahéj, szegfűszeg. szerecsendió, gyömbér (minden őrölt formában)

A mézet a vajjal olvasszátok össze (lehet mikróban is, de inkább egy lábos forrásban lévő víz felett, hőálló tálban). Aztán a lisztet a porcukorral és a szódabikarbónával jó alaposan ki kell keverni, aztán mehet bele a mézes cucc meg a tojások. Amikor összeáll a tészta, hidegre kell tenni. Elvileg egy éjszakát kéne állnia, ami nálam még soha nem jött össze, de nem lett baja rövid pihentetés után sem. 
Aztán jól belisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtsátok a tésztát. Ha túl vastag, akkor deformálódnak a formák, ha túl vékony, akkor meg felkunkorodik a szélük :D Akkor tökéletes a tészta, ha kinyújtjátok és szinte szatén szerű a tapintása, ahogy végigsimítjátok a felületét.
A kiszúró formákat lisztezzétek be a szaggatás előtt, így könnyebben kijön belőlük a tészta. A leeső tésztadarabkákat nyugodtan gyúrjátok össze, majd nyújtsátok ki újra. Én az utolsó morzsáig felhasználtam :)
A sütőt melegítsétek elő közepes hőmérsékletre, és legalább 3 tepsibe tegyetek lehetőleg szilikonos sütőpapírt (így megkímélitek magatokat a rettenetes mennyiségű mosogatástól...).
A tepsiben hagyjatok helyet egymás között kb. 1-1 centiket, ne süljenek össze. Elég hamar kisül, úgyhogy figyeljetek rá oda (~10-20 perc egy adag, sütő függő). Ha kiszedtétek a meleg tésztát a tepsiből, lehetőleg fém tálcára és egyenes felületre tegyétek, mert melegen még könnyen deformálódnak. 

Az a terv, hogy 1-2 héten belül szeretnék nekiesni a festésnek is és majd karácsonyi ajándékok is készülnek belőle, de még nem merem elkiabálni... remélem összejön :) 
Ahogy töltögettem fel a fotókat, szembesültem a többi kajafotómmal és meg is kordult a gyomrom rendesen... Anyu ma csirkepaprikást főzött, ami elég jól is sikerült, de hát rég volt már dél... Viszont nem akartam ma már nehéz kaját vacsizni a tegnapi disznólkodás meg a mai kiadós ebéd után. Benéztem a hűtőbe és nagyon megörültem: találtam mozzarellát, schwarzwalder sonkát, paradicsomot... és még él a múlt héten vett bazsalikom.. gyorsan össze is dobtam egy caprese-szerűséget. Nem terveztem fotózni, ezért csak gerezdekre szeltem a paradicsomot, nem karikáztam... ezt nézzétek el :) Tökmag olajjal öntöztem meg egy kicsit a parit... tudom nem ez a tradicionális recept, de nagyon fincsi volt :)
dsc01244.JPG

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • I never post about my trips in Hungary, although here are so many amazing places as well. Three weeks ago we had a long weekend in Pálköve. It is a cute small village next to  lake Balaton. My grandparents had lived there, and i always  spent my summer holidays with them. I am so grateful for this sweet memories I never post about my trips in Hungary, although here are so many amazing places as well. Three weeks ago we had a long weekend in Pálköve. It is a cute small village next to lake Balaton. My grandparents had lived there, and i always spent my summer holidays with them. I am so grateful for this sweet memories
  • One week ago we visited an UNESCO World Heritage Site, the Blenheim Palace. This baroque palace was built between 1705 and 1722. In this palace was born and spent his childhood Winston Churchill. The building and the garden is also amazing. Absolutely recommended to visit both of them. It worth to spend there a whole day. After a long walk in the garden you can have rest on the water terrace cafe. We drunk latte☕ and ate cakes, for example the traditional english scone with butter and jam, walnut cake and toffee cake One week ago we visited an UNESCO World Heritage Site, the Blenheim Palace. This baroque palace was built between 1705 and 1722. In this palace was born and spent his childhood Winston Churchill. The building and the garden is also amazing. Absolutely recommended to visit both of them. It worth to spend there a whole day. After a long walk in the garden you can have rest on the water terrace cafe. We drunk latte☕ and ate cakes, for example the traditional english scone with butter and jam, walnut cake and toffee cake
  • The last collage of the South Italy trip from the last year in Bari. The city is not too big, you discover it on foot. The old town is really nice and you can eat many different fresh fruit, vegetable and my absolutely favourite focaccia. And of course if you are on the coast, you have to taste seafood too, for example the seafood pasta
#italy #southitaly #bari #traveltoitaly #iloveitaly #ilovetravel #travel #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #ilovefood #ilovetravel #traveler #travelblogger #traveladdict #travelphotography #food #foodie #iloveeating #foodstagram #travelgram #travelholic #travelguide #travelawesome The last collage of the South Italy trip from the last year in Bari. The city is not too big, you discover it on foot. The old town is really nice and you can eat many different fresh fruit, vegetable and my absolutely favourite focaccia. And of course if you are on the coast, you have to taste seafood too, for example the seafood pasta #italy #southitaly #bari #traveltoitaly #iloveitaly #ilovetravel #travel #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #ilovefood #ilovetravel #traveler #travelblogger #traveladdict #travelphotography #food #foodie #iloveeating #foodstagram #travelgram #travelholic #travelguide #travelawesome
  • Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. 
In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets.
#alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets. #alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram
  • Saturday dinner: fresh goat cheese mixed with radish and onion and colorful salad. The recipe i learnd from a friend in France. Sadly i couldn't buy chive so i had to put in red onion instead of it. #saturday #dinner #goatcheese #radish #salad #food #foodie #foodstyling #foodstagram #foodlover #foodies #foodphotography #foodporn #foodpost #ilovefood #ilovesalad #eating #healthyfood #healthy #healthydinner #colorful Saturday dinner: fresh goat cheese mixed with radish and onion and colorful salad. The recipe i learnd from a friend in France. Sadly i couldn't buy chive so i had to put in red onion instead of it. #saturday #dinner #goatcheese #radish #salad #food #foodie #foodstyling #foodstagram #foodlover #foodies #foodphotography #foodporn #foodpost #ilovefood #ilovesalad #eating #healthyfood #healthy #healthydinner #colorful

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr7912023041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard