Jelentem szombaton elindult a suli, reggel kilenctől háromig gazdálkodási ismeretekkel, azaz általános iskolás matekkal. Elég mókás volt, de remélem a vizsgának ez a része nem jelent majd problémát :) Aztán előbb utóbb indulnak majd az izgibb, szakmai tárgyak is, viszont gyakorlat csak jövő szeptembertől lesz... Holnap hívom A Chefet és remélem elfogadják a papírjaimat, így az étteremben legalább el tudna indulni a gyakorlat. Közben pedig megrendeltem egy irtó klassznak ígérkező könyvet a Gault&Millau-tól: A főzés tudománya címmel. Szeptemberben jelent meg és az első kiadás már elfogyott, így december közepéig várni kell a második kiadásra. Már nagyon várom, hogy megérkezzen és majd mesélek róla, hogy megérte-e :)
Szombaton suli után gyorsan összeszedtem Anita barátnőmet és kizúztunk Alsópeténybe a szokásos éves vállalkozói bálba. Aki nem ismerné a helyet, annak elárulom, hogy Nógrád megye déli részén, Pest megye határához egészen közel fekvő kis település, Budapest belvárosából durván 40 perc alatt oda lehet érni autóval. A polgármestere egy nagyon nagy fazon, családi barátunk. Évek óta járunk ki a faluba, ahol nagyon kedves emberek élnek. A gyönyörű fekvésű falu a Cserhát dombjai között terül el, határában pedig létrehoztak nagyon klassz horgásztavakat. Az egyik tavon kialakítottak egy kis stégeken álló büfét, ahol finom halas és egyéb kajákat is lehet kapni. Szívből ajánlom a helyet, ha arrafelé visz az utatok, addig is nézzétek meg a weblapot.
A bálon disznótoros menü volt, eléggé jól laktam... és a Polgi zseniális pálinkáinak köszönhetően nem is szomjaztunk :)
Alsópetényből ma reggel Vác felé vettem az irányt és Anyunál mézeskalácsot sütöttünk. Néhány éve kísérletezünk a mézeskalács gyártással, de ez a recept tűnik igazán beválósnak:
50 dkg liszt (szigorúan finomlisztet használjatok... egyik évben nem volt itthon finomliszt, gondoltam jó lesz a rétesliszt is. Hát nem volt jó... mézeskrémesnek elment végül a tészta, de totál egyenetlen volt a felülete)
10 dkg porcukor (nem árt átszitálni)
8-10 g szódabikarbóna
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj (nem margarin!)
2 egész tojás
Fűszerek: fahéj, szegfűszeg. szerecsendió, gyömbér (minden őrölt formában)
A mézet a vajjal olvasszátok össze (lehet mikróban is, de inkább egy lábos forrásban lévő víz felett, hőálló tálban). Aztán a lisztet a porcukorral és a szódabikarbónával jó alaposan ki kell keverni, aztán mehet bele a mézes cucc meg a tojások. Amikor összeáll a tészta, hidegre kell tenni. Elvileg egy éjszakát kéne állnia, ami nálam még soha nem jött össze, de nem lett baja rövid pihentetés után sem.
Aztán jól belisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtsátok a tésztát. Ha túl vastag, akkor deformálódnak a formák, ha túl vékony, akkor meg felkunkorodik a szélük :D Akkor tökéletes a tészta, ha kinyújtjátok és szinte szatén szerű a tapintása, ahogy végigsimítjátok a felületét.
A kiszúró formákat lisztezzétek be a szaggatás előtt, így könnyebben kijön belőlük a tészta. A leeső tésztadarabkákat nyugodtan gyúrjátok össze, majd nyújtsátok ki újra. Én az utolsó morzsáig felhasználtam :)
A sütőt melegítsétek elő közepes hőmérsékletre, és legalább 3 tepsibe tegyetek lehetőleg szilikonos sütőpapírt (így megkímélitek magatokat a rettenetes mennyiségű mosogatástól...).
A tepsiben hagyjatok helyet egymás között kb. 1-1 centiket, ne süljenek össze. Elég hamar kisül, úgyhogy figyeljetek rá oda (~10-20 perc egy adag, sütő függő). Ha kiszedtétek a meleg tésztát a tepsiből, lehetőleg fém tálcára és egyenes felületre tegyétek, mert melegen még könnyen deformálódnak.
Az a terv, hogy 1-2 héten belül szeretnék nekiesni a festésnek is és majd karácsonyi ajándékok is készülnek belőle, de még nem merem elkiabálni... remélem összejön :)
Ahogy töltögettem fel a fotókat, szembesültem a többi kajafotómmal és meg is kordult a gyomrom rendesen... Anyu ma csirkepaprikást főzött, ami elég jól is sikerült, de hát rég volt már dél... Viszont nem akartam ma már nehéz kaját vacsizni a tegnapi disznólkodás meg a mai kiadós ebéd után. Benéztem a hűtőbe és nagyon megörültem: találtam mozzarellát, schwarzwalder sonkát, paradicsomot... és még él a múlt héten vett bazsalikom.. gyorsan össze is dobtam egy caprese-szerűséget. Nem terveztem fotózni, ezért csak gerezdekre szeltem a paradicsomot, nem karikáztam... ezt nézzétek el :) Tökmag olajjal öntöztem meg egy kicsit a parit... tudom nem ez a tradicionális recept, de nagyon fincsi volt :)