Csütörtökön apu bedobta, hogy vett szűzérmét, töltsük meg szalonnával, kolbásszal, lila hagymával, sajttal és rántsuk ki... az igazat megvallva még a gondolatától is rosszul lettem... :D Karácsonykor ugyan csak 2-3 napig engedtem el magam zabálásilag, de be kell látni, hogy azért a november-december során belecsaptam a lecsóba... azaz inkább a nehéz kajákba... kezdődött a töltött káposztával, aztán jött a kocsonya, a sült húsok, a vadas stb... és besokalltam, telítődtem. Szinte ránézni sem bírok most az ilyen jellegű kajákra... Ennek örömére a héten főztem egy laza zöldséges-tejszínes tésztát. Tudom, sokan gondolják, hogy áááá a tészta tiltólistás, de én próbálom rehabilitálni a hírnevét... :) Egyszerűen még mindig imádom és bármikor szívesen megeszem... :D DE: legyen durumtészta, igazán jó minőségű, ne legyen agyonfőzve, legyen elég sós stb... szóval azért mégsem minden áron és mindenfajtát.
A durumtésztáról egyébként azt érdemes tudni, hogy egy speciális, nemesített búzafajból, a keménybúzából előállított lisztből készül. Ez a hagyományos fehér liszttel szemben magas élelmi rost, ásványi anyag és fehérjetartalmú, a glikémiás indexe viszont alacsony. Ez annak köszönhető, hogy lassú felszívódású, összetett szénhidrátokat tartalmaz, így az elfogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik meg hirtelen és hosszan tartó telítettség érzést biztosít. Szóval nyugodtan lehet ám enni tésztát, mert az nem egészségtelen és nem feltétlenül hízlal :) Ami pedig még szerintem nagyszerű benne, hogy amíg felforr a víz és megfő a tészta, éppen elkészíthető a szósz is :) Na jó, ennél a receptnél egy picit tovább tart a szósz a zöldségek felaprítása miatt, hacsak nem szereztek magatok mellé egy ügyes kuktát :P
Ma egyébként megint voltunk túrázni egyet. Iszonyat hideg volt, de beszereztem tegnap egy jó téli túranadrágot, egy jó kesztyűt meg egy termoszt, okulva a múlt hetiből. Így már csak az arcomra fagyott rá a mosoly :) Viszont mentünk ~13 km-t néhányszáz méter szintkülönbséggel, aztán meg a szentendrei Határ Csárdában fejeztük be a napot egy jó harcsahalászlé és palacsinta kíséretében :) Néha azért nekem is jól esik, ha elém rakják a meleg ételt, de a palacsinta csapnivaló volt... ilyenkor mindig határozottan erős késztetést arra, hogy minél hamarabb elkészítsem azt, amit egy étterembe elrontottak, hogy egy jó élmény felülírja a friss, rossz élményt :D
Na de térjünk vissza a ZÖLDSÉGES TÉSZTÁHOZ :)
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db kicsi cukkini
5-6 db paradicsom
1 cs újhagyma
5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
5-6 szelet szárított paradicsom
5-6 levél bazsalikom
~3 cm-es parmezán vagy grana padano
4 ek olíva olaj
Só, bors, chili pehely
fusili vagy farfalle
A paradicsomot forrásban lévő vízbe dobom, 1-2 perc után ki és már le is lehet húzni a héját, mehet apró kockákra. A sárgarépát, a cukkinit és a szárított paradicsomot szintén apró kockákra kell vágni. A fokhagymát és az újhagymát felkarikáztam. Egy mélyebb serpenyőben a hagymát, fokhagymát az olajon lepirítottam, majd hozzáadtam a zöldségeket és a fűszereket. Fedő alatt addig pároltam, amíg a cukkini és a sárgarépa még épp roppanós maradt. Hozzáadtam a tejszínt, belereszeltem a sajtot. Közben kifőtt a tészta és a végén a szószhoz hozzáadtam és összeforraltam.
Tészta-szerelem
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr3512107741
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.