Jó ideje agyalogtam azon, hogy hogyan is folytassam ezt a blogot. Mostanában újra elkezdtem ugyan főzni, de az írás valahogy még nem akaródzott jönni. Sokszor eszembe jutott, voltak íráskezdemények is, de nem ment... Aztán egy gyerekkori barátnőmmel a Fröccsteraszon elmélkedtünk pénteken - néhány aperol spritz mellett - a career break gondolatán. Milyen jó is lenne kicsit kiugrani a hétköznapok rutinjából és valami egészen mást csinálni. Aztán a tegnap, hétfő reggel lévén iszonyat nehezen indult. Pörgettem a fb csodás hírfolyamát és belebotlottam egy cikkbe a profession.hu-ról, ami pont ezt a témát boncolgatja. És elábrándoztam azon, hogy milyen klassz is lenne most az iroda helyett pl. egy dimbes-dombos francia kisváros napsütötte főterén egy bisztróban tenni-venni, főzni a kávét, csevegni a betérő emberekkel, sütni néhány quiche-t stb... jaaa hogy egy szót sem tudok franciául... de ábrándnak jó volt :)
Szóval a career breakre visszatérve kicsit talán az elmúlt fél év hallgatása is ilyesmi volt... Na jóóó, nem, de most már újult erővel és kedvvel tértem vissza a konyhába és reméljük, hogy a billentyűzethez is :P
Viszont az álmodozás helyett vannak kézzelfogható előrelépések: a szakácssuli a végéhez közeledik és végre bejutottunk a tankonyhára :) Az első alkalommal köreteket készítettünk, a másodikon pedig már leveseket és mártásokat. Október végéig minden hétvégén lesz 1-1 gyakorlati napom. November végén pedig jön a vizsga.
Közben októberben még lesz egy nagy utazás is, amiről terveim szerint egy a francia kiránduláshoz hasonló napi bontású beszámolót szeretnék majd írni, fotókkal és persze ki szeretnék majd térni részletesebben a régió gasztronómiájára is. Na de erről később mesélek még :)
A legutóbbi itthoni ténykedésem pedig egy sütés nélküli lemon curd cheesecake volt, amit egy kedves kolléganőmmel készítettünk, teljesen saját recept/elgondolás alapján. Ennek kapcsán el is játszottam azzal a gondolattal, hogy baráti körben tök szívesen gyártanék tortákat. Ha úgy gondoljátok, hogy kipróbálnátok, keressetek bátran ;)
Szóval most már térjünk rá a receptre is:
LEMON CURD CHEESECAKE
Tortaalap:
400 g gullón kukoricalisztes keksz (gluténérzékenynek készült)
200 g vaj
Fahéj, szegfűszeg, kardamom ízlés szerint
Fehér krém:
500 g mascarpone
250 g túró
400 g görög joghurt
2 cs fehér zselatin por
10 cs vaníliás cukor + cukor ízlés szerint
1 citrom leve + reszelt héja
Lemon curd-ről korábban már írtam, aminek a receptjét itt találhatjátok.
Áfonya és cukorgyöngy a tetejére
Az alaphoz a kekszet ledaráltuk, majd a fűszerekkel és olvasztott vajjal elkevertük. Egy 28 cm-es kapcsos tortaformába úgy oszlattuk el a kekszes keveréket, hogy a szélére kicsit fel legyen hajtva.
A krémhez a túrót robotgépben a joghurttal krémesre kevertük, majd ezt a mascarponehoz forgattuk. Ment bele a vanília, a cukor, a citromlé és héj. Amikor már elég jó ízű lett a cucc, folyamatos keverés mellett hozzáadtuk a zselatinport. A fehér krémet rásimítottuk az alapra. Közben elkészült és kihűlt a lemon curd, amivel befedtük a torta tetejét. Egy éjszakát pihent a hűtőben, aztán tálalás előtt díszítettük. A lemon curd intenzív savanyúsága, a fehér krém lágyabb, visszafogott ízvilága és a keksz alap fűszeressége és ropogós textúrája elég jól passzolt... Nyammmmm :)