#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Negyedik nap - kedd: Sénanque - Gordes

Negyedik nap - kedd: Sénanque - Gordes

›
Negyedik nap - kedd: Sénanque - Gordes

2016/9/16 : #audreyfoody 3 komment
Ismét hajnali fél7-kor keltünk (amit alap esetben nagyon kegyetlen húzásnak élnék meg egy nyaralás alatt, de itt még ez is belefért :P) - ezúttal Géza is - és velem tartott, hogy ismét beszerezzük a napi betevő bagettet. A pékséget már megjárva a város felett magasodó kis kálvária domb felé vettük az irányt. A domb tetején gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, korgó gyomorral :) Emiatt nem bámészkodtunk végül túl sokáig, mivel a gyors reggeli után útra is keltünk a Sénanque-i apátság felé. 
A buszon végül kialakult, hogy hárman fogunk főzni, háromféle provencei kaját. 
Ratatuille-t szerettem volna főzni mindenképp... bevallom, eddig egyszer készítettem, és nem voltam vele elégedett akkor... de elsőre nem tartottam be a technológiát meg hát az alapanyagok sem voltak a legtutibbak. Mindenképp ki akartam próbálni autentikus fűszerekkel, friss piaci alapanyagokból elkészíteni ezt a helyi jellegzetességet.  
Na de Sénanque is megért egy misét...
Ez egy román kori ciszterci apátság, ahol még ma is élnek szerzetesek. Nemes egyszerűségében gyönyörű kő épületegyüttes, nagyon kedves idegenvezetővel :) Klassz élmény volt, hogy az angol nyelvű idegenvezetés ~90%-át értettem, főleg azt nézve, hogy tavasszal kezdtem el foglalkozni az angollal komolyabban :) Sok érdekes infót kaptunk a jelenleg is ott élő barátokról: régebben 1 év volt a "próbaidő", most 10 év (ha jól emlékszem) Ennyi ideje van egy a rendbe jelentkező delikvensnek, hogy meggondolja magát, mielőtt végleg elköteleződik. A kolostoron belül egyetlen egy helyiség van, ahol beszélhetnek egymással. Minden reggel itt gyűlnek össze, az apát kiadja a napi feladatokat, megbeszélik az ügyes-bajos dolgaikat, aztán szépen csendben elvégzik az aznapi teendőiket, durva időrend szerint, minden nap ugyanúgy...
dsc00531.JPG
Régebben egyáltalán nem volt semmilyen szünet vagy szabadság. Manapság annyi könnyítés van, hogy ha jól emlékszem évente 1 hétre elutazhatnak a családjukhoz. Illetve különleges alkalmakkor (esküvő, temetés stb. a családban) kaphatnak 1-1 nap kimenőt. Alapvetően imádkozással, munkával, és tanulással telnek a hétköznapjaik. A munka főleg az apátsághoz tartozó levendulaföldeken folyik. Van jogsijuk, használnak mobiltelefont és internetet, de kizárólag a tanuláshoz. Az ájtatos hangulatunkból az elengedhetetlen shop gyorsan kijózanított :D Egyből lecsaptam egy levendula-fügevirág illatú parfümre. Géza meg még utazás elején megkapta a feladatot, hogy ha angol nyelvű Provence-i szakácskönyvet lát, azt gyorsan nyomja a kezembe. Küldetését gyorsan teljesítette is, itt az apátsági shopban be is szereztem a vágyott szakácskönyvet... na jó meg egy Provence-i fűszernövényekről szóló, szintén angol nyelvű füzetecskét is. Így teljesen feldobott hangulatban indultunk tovább Gordes-ba, az első igazi kis francia piaclátogatásunkra. Még a lélegzetünk is elállt, ahogyan közeledünk a dombtetőn elterülő, csupa-csupa kő épületekből álló kis város felé. Nekem talán ez volt az egyik kedvencem. A piacon az első árusnál le is akadtunk Gézával... saucisson... a millió ízben és méretben kapható francia kolbász... és az árus fiú is nagyon jó fej volt (Géza vicce: a francia zászló megmutatja, hogy miben mennyire jók a franciák: a kék mutatja, hogy milyen csodás a gasztronómia, a piros mutatja, hogy milyen gyönyörűek a tájak, a sárga pedig a vendégszeretet és barátságosság jele a francia zászlóban... jaaa hogy nincs is benne sárga... :D Na de ez a srác egy kicsi fehérített a nem létező sárgán :) ) szóval az árus fiú jól tudott angolul, imádta a szakmáját, kóstoltatott többféle finomságot... az utolsó kóstoló falatnál megkérdezte, hogy biztosan akarjuk-e, mert nagyon csíp... Gézával összenéztünk... ez viccel :D??? Naná... hm... volt egy kellemesen csípős lecsengése, de hát egy csabai lángolthoz képest... nézett is a srác, hogy ez így mi... rákérdezett, hogy honnan jöttünk... amikor elárultuk a titkot, már mindent értett :D Szóval az utolsó kóstoló után végül egy vargányás kolbász mellett tettük le a voksunkat. Aztán ezzel el is kapott minket a piaci hangulat... az olajbogyó árus volt a következő állomás... itt begyűjtöttünk néhány kóstoló falatot, majd vettünk egy provencei fűszeres feketét  meg fokhagymás zöldet. Utána jött az olajfából készített termékek árusa... itt vesztem el végképp... imádom ezt a csodaszép fát... élve is, pici korától a matuzsálemekig, és hát a belőle készülő tárgyakat is... az erezete, a színe igazán egyedülálló. Vettem is hát egy klassz fakanalat és egy szép kis lapos tálkát, gondolva a későbbi insta kajafotókra :) A tálka kicsit hibás, van rajta egy kis göcsört, de valahogy pont emiatt választottam ezt... tökéletlenségében tökéletes :) Ismét nagy örömmel folytattam a piacozást... amikor végre megtaláltuk a tapenade árust, akiről Levi már ódákat zengett a buszon is... valóban isteni finom kencéket készítenek és mindegyiket végig lehet kóstolni. Az ízkavalkád után pedig ember legyen a talpán, aki választani tud a kb. 50 féle finomság közül. Én végül az articsókás fokhagymás, a currys sárgapaprikás és a szarvasgombás articsókás mellett tettem le a voksom (első körben :D; folytatás Isle-sur-la-Sorge-ban :) )
Egy kis ízelítő a piac színeiből (balra lent az a fűszeres pult bors szekciója... dúúúúrva...)
img_20160830_202530.jpg
Így hogy már kezünkben volt többféle zsákmány, alapozásként volt már egy kis előétel, komolyabban elkezdett korogni a gyomrunk. Ekkor megláttuk, hogy a Simon család ismét megtalálta a tutit, egy jónak tűnő kis éttermet. Követtük példájukat, Gézával jól ki is rendeltük a napi menüt: kecskesajtos quiche friss kevert salátával, desszertnek Géza csokitortát tolt (durván finom és tömény volt) én pedig csatos üvegben (imádom :P) felszolgált aludt tej és joghurt keverékének tűnő tejterméket ettem, ami nyakon volt öntve némi pirosbogyós lekvárral. Ittunk hozzá valami gyanús piros meg zöld szénsavas lötyit, ami ijesztő színe ellenére persze nem volt rossz ízű...
dsc00648.JPG

Az ebéd során ismét pozitívan csalódtunk a franciákban. Baromi sokan voltak az étteremben, aminek a terasz része viszonylag kisebb volt, így szinte egymás szájában ettek az emberek. Mi két francia pár között találtunk egy darab üres, két személyes asztalkát. Mindkét pár nagyon barátságos volt. Az egyik (az idősebbek) Párizsból jött, a fickó többször is járt Budapesten, meg azt sejtem, hogy még Vácon is, az elmondása szerint, de a kisváros nevére nem emlékezett... A felesége nem beszélt angolul, de ő is érdeklődő, kedves volt. A másik pár, tőlem jobbra ~45 évesek lehettek, segítettek a rendelésben, adtak tippeket. Szóval az a sárga szín  ismét fehéredett a képzeletbeli francia zászlómon :) 
Az ebéd után pedig beültünk egy kis  kávézóba, ahonnan elképesztő kilátás nyílt a Gordes körül elterülő völgyre. Kaptunk egy-egy jó capuccinot meg némi wifit :D
img_20160830_144904.jpg
Ezután már a találkahely felé vettük az irányt, ahonnan a busszal legurultunk a város alatt gazdálkodó családhoz egy borkóstolásra. Nem vagyok finnyás alapvetően... de egy kicsit azért mégis :D Itt először bemutatták a gyártást egy csarnok épületben, ahol volt néhány hordó a reduktív boroknak. Elvileg voltak oxidatív boraik is... a bemutató felejthető volt.... aztán átmentünk a szomszédos részbe, ahol maga a kóstoló volt. Itt egy nagy asztalon volt mindenféle borkorcsolyának címkézett ez az... volt közöttük egy két jó dolog is: aszalt gyümölcsös kenyér, ami a szintén kirakott brie-vel eléggé jól passzolt, de ehhez egy édes fehér vagy rosé csúszott volna... ez nem volt. Volt párféle husi... kolbászok meg valami szárított sonka szerűség. Ezek nem voltak rosszak. Viszont ami kiborított, az a surimi... ("A Surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép....a lenyúzott, szálkamentes, felaprított és többször megmosott és ezáltal csaknem semleges ízűvé vált masszát pl. tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal sűrítik melegítés közben, majd a felhasználás céljától függően ízesítik, ill. színezik...." - nosalty.hu...) szóval hát fúúújjjjjj.... a borok összességében jól estek, de semmi extra... volt egy savignon blanc meg egy rosé ami nem volt rossz,  de  nem ez volt a héten a legfelemelőbb program...leglább is nekem.
Találtunk viszont egy fügefát a birtokon, azt rendesen lelegeltük :P
Vacsira a fiúk betolták a maradék lecsót, én meg asszem nem nagyon vacsiztam... Viszont több este is volt időm olvasgatni, ami kifejezetten jól esett, végre haladtam egy kicsit A katedrálissal :) 
Holnap jön a túrázós élménybeszámoló meg a közös főzés ;)
 
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
3 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • The Easter long weekend I spent in the UK. During this time I visited many amazing places in London, Oxford and around this two cities. Earlier i didn't hear about Marlow, but this cute, small town is related to Budapest. Its bridge, the Marlow Suspensed Bride (1832) was designed by an English civil engineer, William Tierney Clark, who was the desinger of the Chain Bridge in Budapest as well. This two briges are quite similar. Near to the bridge we found a cosy pub and drunk hand craft, local beer.
#audreyfoody #marlow #travel #unitedkingdom #greatbritian i#england #marlowbridge #bridge #chainbridge #traveltoengland #beer #craftbeer #ilovetravel  #traveladdict #travelgram #instatravel #traveler #travelphotography #travelholic #travelblogger #travelling #travelguide #travellers #travelblog #traveltheworld The Easter long weekend I spent in the UK. During this time I visited many amazing places in London, Oxford and around this two cities. Earlier i didn't hear about Marlow, but this cute, small town is related to Budapest. Its bridge, the Marlow Suspensed Bride (1832) was designed by an English civil engineer, William Tierney Clark, who was the desinger of the Chain Bridge in Budapest as well. This two briges are quite similar. Near to the bridge we found a cosy pub and drunk hand craft, local beer. #audreyfoody #marlow #travel #unitedkingdom #greatbritian i#england #marlowbridge #bridge #chainbridge #traveltoengland #beer #craftbeer #ilovetravel #traveladdict #travelgram #instatravel #traveler #travelphotography #travelholic #travelblogger #travelling #travelguide #travellers #travelblog #traveltheworld
  • In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. 
#provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. #provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger
  • In the end of 2018 I travelled to France. I bought tonnes of cheese of course. One evening I prepared a healthy snack with endive leaves, goat cheese, walnut, smoked salmon and some drop of walnut oil. It was brilliant with a glass of white wine In the end of 2018 I travelled to France. I bought tonnes of cheese of course. One evening I prepared a healthy snack with endive leaves, goat cheese, walnut, smoked salmon and some drop of walnut oil. It was brilliant with a glass of white wine
  • SATURDAY LUNCH: after a yoga class i wanted to eat something healthy and delicius. I decided to preper a mint seasoned green peas soup, harissa seasoned chicken breast, hummus and tabbouleh. I love Middle East cuisine SATURDAY LUNCH: after a yoga class i wanted to eat something healthy and delicius. I decided to preper a mint seasoned green peas soup, harissa seasoned chicken breast, hummus and tabbouleh. I love Middle East cuisine
  • Indonézia - befejezés Indonézia - befejezés

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr5311713441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2016.09.16. 23:37:19

Az összes pénzem otthagynám egy ilyen piacon...:)
Válasz erre 

#audreyfoody 2016.09.18. 10:37:49

Én nem mertem összeszámolni, hogy összesen mennyit költöttem el... :D De nem bántam meg semmit :)
Válasz erre 

IBMarcsi 2016.09.18. 13:35:57

Lenyűgöző sorok, képek! Legközelebb megyek veled kuktának! Nagyon jó olvasni, gratulálok?
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard