#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Hedonizmus újratöltve

Hedonizmus újratöltve

›
Hedonizmus újratöltve

2016/10/02 : #audreyfoody 2 komment

Ez a hétvége sem telt tétlenül és élmények nélkül :)
Szombaton reggel találka Péterrel a Nagyvásárcsarnokban, piacozás. A legjobb szombat reggeli program, már ha szereti valaki. Zseniális házi tejtermékek, szép gyümölcsök, mellette az Ázsia Bt-nél csodás fűszerek... minden, mi szem-szájnak ingere.

Péter egy indiai kaját vállalt: gyömbéres, fokhagymás, tejszínes csirke rizzsel. Ahogy hazaértünk a piacról, egyből neki is álltunk elkészíteni a pácot. Amikor a husi már a második pácban pihent, én nekiálltam életem első Pavlovájának. A tojásfehérjéket (5 db) egy csipet sóval félig felvertem, majd fokozatosan elkezdtem adagolni a porcukrot, hozzáadtam egy fél rúd vanília magjait, egy kanál keményítőt és egy kanál citromlevet. Egy idő után szépen elkezdett fényesedni, keményedni a hab és nem esett rá a fejemre, amikor megfordítottam a tálat :) Fogtam egy sütőpapírt, egy kört rajzoltam rá, majd a körön belül eloszlattam a habot úgy, hogy a közepén legyen egy kis mélyedés, ahová majd a tejszínhab kerül. Aztán irány a 130 C-ra melegített sütő és vagy 1,5 órát ott pihent, amíg toltunk egy gyors reggelit délben, a kedvenc pékségemben :)
Mire visszaértünk a reggeliből a Pavlova alapja már szépen megpirult, le is kapcsoltam a sütőt, amiben hagytam kihűlni. Közben Péter nekiállt lesütni a husit, majd elkészíteni a fűszeres, tejszínes, vajas, paradicsomos szósz. Ha jól emlékszem került bele: fahéj, római kömény, fokhagyma, gyömbér, koriander levél, garam masala, kurkuma, kardamom, chili stb... egy idő után bevallom elveszítettem a fonalat :D Aztán elkésztette hozzá a rizst, ami szintén hasonló ízekben pompázott, gyönyörű sárgára színezve a kurkuma segítségével. Olyan 4-5 óra felé sikerült is ebédelni :) (Btw. még mindig úszik a konyha az indiai fűszerek illatában és mindjárt melegítek egy adagot, úgyhogy biztosan fogom még néhány napig érezni, de szerencsére imádom ezeket az illatokat :)

img_20161001_160245_1.jpg

Miután jóllaktunk az indiai cuccal, befejeztem a Pavlovát. Agyaltam rajta egy kicsit, hogy milyen is legyen, maradjak-e a klasszik tejszínes változatnál, vagy legyen egy kis csavar a krémben is. Aztán úgy döntöttem, hogy a krémet nem kombinálom túl, viszont az öntetet kicsit megvadítom: a Vönöckről hozott szilvát jól ledaráltam, egy kis fahéjjal, egy fél rúd vaníliával, egy citrom reszelt héjával, egy fél citrom levével és egy kis barnacukorral feltettem főzni. Amikor már kezdett szépen sűrűsödni, akkor átpasszíroztam, hogy teljesen homogén krémet kapjak. Viszont az állaga a passzírozás után nem tetszett igazán- túl hígnak láttam, így visszadobtam a tűzre és kapott egy teáskanál keményítőt. Aztán amikor langyosra hűlt, belekevertem egy fél gránátalma csodás kis magjait, a másik felének a magjaival meg csak megszórtam a tetejét. A tejszínt pedig egy fél vaníliarúd kikapart magjaival meg egy pici porcukorral vertem fel. Egészen elképesztő gyorsasággal érte el a tejszín tökéletes állagot (Ami az este folyamán sem esett össze! Tényleg nem érdemes gyenge alapanyagokból dolgozni). Az alap sajnos megtöredezett kicsit, de talán nem sikerült nagyon rosszul összességében... mára legalább is nem maradt belőle :Ppavlova.jpg

A Pavlova származásáról megoszlanak a vélemények: Új-Zéland és Ausztrália nem tud egyezségre jutni, kinek is a dicsősége ez a fincsi desszert, de mindkét országban megtalálható az ünnepi fogások között. Minden esetre az biztos, hogy a 20. századi neves orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére alkották meg és az 1920-as években már írott formát öltött a recept.
Én néhány éve olvastam róla először, már nem is emlékszem rá, hogy mikor, de azóta a bakancslistás receptek között szerepelt.
Egészen kicsi gyerekkorom óta rajongok egyébként a tojáshabos dolgokért. Az apai nagymamám sokszor sütött egy sütit, amit ő rácsos tésztának hívott. Ez egy omlós tészta volt, amit miután kinyújtott és letett egy tepsi aljára, megkente házi baracklekvárral, a saját tésztájából rácsokat készített erre, majd a tetejére került a felvert tojáshab, amikor már majdnem megsült. Nagy kedvencem volt ez a süti a mama hajszálvékony rétegekből álló töpörtyűs pogácsája mellett (ez is a bakancslistás receptek között van...)
Az anyai nagymamámnál pedig általában a sütik "melléktermékeként" megmaradt tojásfehérjékből habcsók készült. Ezek a szekrény tetején száradtak (ahol ősszel a birsalmasajt :D), és én mindig addig ügyeskedtem a kanapé karfáján és a varrógép állványán egyensúlyozva, amíg meg el nem értem a tepsiben a legszélső habcsókokat. Akkor szerettem a legjobban, amikor a külseje már ropogós volt, a belseje viszont még ragadt :D A Pavlova készítésénél is reménykedtem, hogy sikerül egy ilyen állagot elérni és így is lett.

A másik ilyen bakancslistás recept még a Született feleségek ominózus fordított gyümölcstortája. Ennek az a lényege, hogy egy kapcsos tortaforma aljára került némi karamellszósz, ebbe valamilyen gyümölcs (lehet ez ananász, barack, alma, körte, narancs stb) és erre kerül rá a tészta. Amikor kisül, ki kell fordítani a formából a sütit, és a karamellizált gyümölcs lesz a tetején. Én körtével szeretném majd megsütni (vagy valamivel kombinálva a körtét, pl. rebarbarával) de még nem tudom mikor kerül rá sor :) (Na jó, van még néhány étel/recept a bakancslistán, amit muszáj lesz még elkészíteni, de addig jó, amíg nem fogy el a lista, nem :)? )

Holnap angol és ratatouille főzés, majd jelentkezem ;)

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages
  • In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. 
#provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger In 2016 I had an amazing, motivational trip to Provence in France. The whole holiday was about physical activities and gastronomy. We hiked on the Mont Ventoux, cycled between the small towns in the ochre area (for example: Roussillon), visited two UNESCO World Heritage Sites: Avignon and the Pont du Gard. We swam in Gard river, ate delicious local food, for exapmle black mussels with garlic in white wine. #provence #france #traveltofrance #travel #roussillon #pontdugard #montventoux #senanque #ilovetravel #ilovefood #instatravel #audreyfoody #travelgram #food #blackmussels #traveler #travelandeat #eatandtravel #traveladdict #travelphotography #travelholic #travelblogger
  • An other collage about my trip in Athens. After  the visit of Acropolis An other collage about my trip in Athens. After the visit of Acropolis
  • Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream
  • Another picture about the Stockholm trip in 2018: Galma Stan, the old town of Stockholm and my amazing delicious dinner in my life: traditional lentil soup, and a kind of fish in lobster-champage sauce with baked potato. I ate in the Nomad Restaurant, next to the hostel where i stayed. The @cbpstockholm was comfortable and clean, absolutely recommended if you want to stay near to everything Another picture about the Stockholm trip in 2018: Galma Stan, the old town of Stockholm and my amazing delicious dinner in my life: traditional lentil soup, and a kind of fish in lobster-champage sauce with baked potato. I ate in the Nomad Restaurant, next to the hostel where i stayed. The @cbpstockholm was comfortable and clean, absolutely recommended if you want to stay near to everything

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr7111760455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2016.10.04. 23:22:56

Nem teszel jót az étkezési fegyelmemnek :)
Válasz erre 

#audreyfoody 2016.10.05. 22:07:42

@eeversion: Nem tudom, hogy mire gondolsz... mi az a fegyelem :P?
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard