Annyira jellemző... amikor az ember hulla fáradt, akkor bezzeg jobbnál jobb programokkal találnak meg a barátok, és akár 2-3-4 lehetőség közül kell kitalálni, hogy melyikre is "szánom rá" magam a betervezett punnyadás helyett... most meg... teljesen be vagyok sózva, mehetnékem van... de ilyenkor bezzeg senki sem ér rá... :D Úgyhogy maradt a kényszerpihenő, ami történetesen nem lenne olyan rossz, mivel még mindig köhögök... tegnap a margitszigeti kollégák már meginvitáltak egy sóbarlangozásra is ennek köszönhetően :D
Szóval a szórakozás+sörözés/borozás helyett főztem egy aranytej nevű cuccot, kicsit persze megvariálva... nem tudok elszakadni a kardamomtól, ez van :D
Szóval a hozzávalók eredetileg: kurkuma, fahéj, győmbér, koriandermag és egykét szem fekete bors. Valahogy a koriander nekem viszont nem passzolt az összképbe, így azt lecseréltem szegfűszegre, A kardamomra, és a gyömbérből is "picit" nagyobbat használtam, mint eredetileg javasoljákA szemes fűszereket egy jó kis mozsárban megtörtem, és az összeset összekutyultam annyi vízzel, hogy sűrű pasztát kapjak. Ez így egy több alkalomra elegendő mennyiség, az a terv, hogy néhány napon keresztül iszogatni fogom, mert elvileg csupa-csupa jótékony hatású összetevő van benne.
Arra gondoltam, hogy szívesen mutatnám be a különböző alapanyagok hatásait, vagy épp egy-egy étel, hozzávaló eredetének történetét. Ha esetleg túlzásba esnék vagy túl triviális infókat osztanék meg, szóljatok rám nyugodtan :)
Szóval a kurkuma Ázsiából származó, gumós növény, a gyömbérre hasonlít leginkább. Kurkumint tartalmaz, ami nagyon jó gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antioxidáns hatású. Szendi Gábor cikkében bővebben is olvashattok róla.
Gyömbér: szintén Ázsiából származik és a gumóját fogyasztjuk. Elvileg elég jól lehetne erről szaporítani is, akár cserépben is. Olyat kell választani, ami elég friss és kisebb fényesebb "bütykök", azaz csíraszemek vannak rajta, de a neten erről is tök jó leírás van :) A hatásai pedig a kurkumához hasonlóan eléggé szerteágazóak: görcsoldó, fájdalomcsillapító, emésztést elősegítő hatású stb. AntalVali oldalán erről is olvashattok bővebben.
A kardamomról, a fahéjról és a szegfűszegről majd máskor írok, nehogy még a végén lexikonba menjek át :D
Szóval a fűszeres pasztából egy teáskanálnyit tettem kb. 2 dl vízbe, ezzel összeforraltam, tettem bele 1 kávéskanál vajat (a kurkumin zsírban oldódik: a recept kókuszzsírt írt, de bevallom az nincs itthon... egy időben próbálkoztam azzal főzni, de csak visszatértem az olívaolajhoz meg a vajhoz. De az abszolút kedvenc akkor is a házi vaj :), szóval egy kávéskanálnyi vaj, és amikor összeforrott, hozzáadtam ~2 dl tejet, a végén pedig 1 kiskanál még Provence-ból hozott levendula mézzel ízesítettem. Ebből lett ez a gyönyörű, fincsi és tényleg aranysárga őszi itóka: