#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Vasárnapi édes bűnök

Vasárnapi édes bűnök

›
Vasárnapi édes bűnök

2016/11/13 : #audreyfoody 2 komment

Rövid poszt következik, de sajnos nem bírok leállni... pedig rohadtul pihennem kellett volna... Igazából mindenről Jamie Oliver tehet... de tényleg... :D Szóval pénteken megvettem a legújabb Jamie magazint, amiben megláttam a pekándiós, juharszirupos kuglófot karamell öntettel... Aztán tegnap miután megfőztem a töltött káposztát és jól bevacsiztam belőle, szörnyűűű édesség utáni vágy fogott el. Pedig nem szokott ilyen lenni túl gyakran (tényleg nem :D), de éreztem, hogy a vasárnap nem telhet el úgy, hogy ne készítenék valami igazán durvát. Viszont több alapanyag is hiányzott ehhez a recepthez, így ébredés után jobb híján a váci tescoban kezdtem. Vajat, perui barna nádcukrot, vaníliát sikerült is beszereznem, de a kuglóf forma és a juharszirup az ott nem jött össze (juharszirup egyáltalán nem volt, a kuglóf formák pedig nagyon nem tetszettek) Szerencsére a tesco mellett van egy kik meg egy dm, ahol szereztem kedvemre való szilikon formát és juharszirupot is. Aztán nekiálltam... Gránátalma nem szerepelt a receptben, de nagyon jól feldobja a brutál édes sütit a savasságával... és hát ez lett belőle:

  • Ez még a szósz nélküli állapot. Ugye milyen szép így is :)?
Akkor hát közkívánatra a recept (Jamie magazin 2016/9):
Hozzávalók:
350 g lágy vaj
240 g liszt
1 cs sütőpor
150 g juharszirup
350 g apró szemű barna cukor
6
 egész tojás

30 ml zsíros tej
300 g pekándió (én 100 g pekándiót használtam és 200 g kesut: a ~8000 Ft/kg pekándiót lecseréltem a "csak" 4000 Ft/kg árú kesura... egész ehető volt azért így is :D)

Karamell szósz:
250 g porcukor
350 g tejszín
50 g juharszirup 
Só - ez nem volt a receptben, de nekem a karamell só nélkül nem is karamell :P

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, a kuglóf formát vajazd és lisztezd ki (a szilikon formát sem árt, de azt elég vajazni...). 
A vajat a cukorral és a juharsziruppal keverd habosra, majd a tojásokat egyesével keverd hozzá. Amikor az összes tojás belekerült a tésztába, add hozzá a tejet. 
Ez után a lisztet és a sütőport szitáld hozzá, a végén pedig forgasd bele a durvára tört magvakat. (Szerintem nyugodtan készülhet sima dióval, de biztos vagyok benne, hogy mandulával, vagy akár mogyoróval is finom lehet) A massza ez után mehet a kivajazott formába és 90 percre a sütőbe. 
Amíg sül, bőven van idő mosogatni meg rendbe szedni a konyhát... na meg elkészíteni az egyik édes szerelmemet, a sós karamellt :P :D
Ehhez a porcukrot (lehet ám kristálycukor is...) egy magasabb falú edényben meg kell olvasztani (ha teflon bevonatú, az még jobb). Aztán ha már szép aranybarna, akkor hozzá kell adni a tejszínt (ezt ne akkor vedd ki a hűtőből, mert minél hidegebb, annál jobban összerántja a cukrot) Fokozatosan add hozzá a tejszínt, és kevergesd, de vigyázz, mert a cukor iszonyat forró ilyenkor, csúnya sebet ejt, ha a bőrre fröccsen. A tejszín mennyiségével lehet szabályozni a szósz sűrűségét. Én kevesebbet tettem bele, mert szeretem, ha hidegen szint nyúlik. Ha hozzáadod a leírt mennyiséget, sűrűn folyó szósz lesz hidegen. Ha hozzáadtad a tejszínt, mehet bele a juharszirup és a só. Aztán 2-3 percre vissza a tűzre és már kész is.
A gránátalmát is szívből ajánlom hozzá, mert tényleg brutál édes sütiről van szó. 

Egyébként ez a karamell szósz zseniális palacsintára is. Az első karamell főzésünk alkalmával Dóri barátnőmmel úgy alakult, hogy lett egy adag hasonló szósz. Aztán rá 1-2 hétre palacsintaparty volt Dórinál, ahol elkezdtünk kreatívkodni. Nagyon durva snickers palacsintát hoztunk össze: a töltelék Nutella + tört sós mogyoró, a tetjére pedig a karamell mártás.... übernagyondurvánbrutál :D A túrós palacsintára sem rossz btw.
És hát hasonló karamell szósz került a franciaországi fügés-mascarponés desszertre is, amiről korábban meséltem már.
Szóval teljesen univerzális és még gasztro ajándéknak sem rossz karácsonyra, ha van édesszájú rokonotok :) Én tuti örülnék egy ilyen üveg finomságnak :) 1-2 hétnél tovább viszont ne tartogassátok szerintem, és azt is inkább hűtőben. 
Na így már nem is lett olyan rövid a poszt :) Még decemberben jön majd egy stollen sütős angol óra is, de addig még jelentkezem ;)

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. 
#camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. #camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography
  • We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages
  • An other collage about my trip in Athens. After  the visit of Acropolis An other collage about my trip in Athens. After the visit of Acropolis
  • One year ago I celebrated my birthday in Barcelona. I tried many local food and visited the most famous and a little hidden places in the city. Here is my four absolutely favourite: churros with hot (melted) chocolate, dried ham, chorizo, olives, cheese from the market... And of course i visited the @basilicasagradafamilia , the most famous building of Gaudí. (It's useful to book the ticket online, you can avoid standing in the long queue) And my other favourite was the Maritime Museum. The building was a ship factory near to sea. It is as  gorgeous as the exhibition. 
#barcelona #travel #ilovetravel #traveladdict #instatravel #travelling #travellers #traveling #travelblogger #travelphotography #audreyfoody #travelholic #travelandeat #eatandtravel #churros #gaudi #sagradafamilia One year ago I celebrated my birthday in Barcelona. I tried many local food and visited the most famous and a little hidden places in the city. Here is my four absolutely favourite: churros with hot (melted) chocolate, dried ham, chorizo, olives, cheese from the market... And of course i visited the @basilicasagradafamilia , the most famous building of Gaudí. (It's useful to book the ticket online, you can avoid standing in the long queue) And my other favourite was the Maritime Museum. The building was a ship factory near to sea. It is as gorgeous as the exhibition. #barcelona #travel #ilovetravel #traveladdict #instatravel #travelling #travellers #traveling #travelblogger #travelphotography #audreyfoody #travelholic #travelandeat #eatandtravel #churros #gaudi #sagradafamilia
  • Today i baked some gingerbread with a dear colleague and her three cute nieces. I'm not proud enough of the decoration, so i don't show it Today i baked some gingerbread with a dear colleague and her three cute nieces. I'm not proud enough of the decoration, so i don't show it

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr9611958237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2016.11.16. 08:46:51

Kéne csinálni egy ilyen palacsintázást újra, de mikor?...
Válasz erre 

#audreyfoody 2016.11.16. 21:01:59

Igen, nagyon jó lenne összehozni valami hasonlót @eeversion ;)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard