#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Vasárnapi édes bűnök

Vasárnapi édes bűnök

›
Vasárnapi édes bűnök

2016/11/13 : #audreyfoody 2 komment

Rövid poszt következik, de sajnos nem bírok leállni... pedig rohadtul pihennem kellett volna... Igazából mindenről Jamie Oliver tehet... de tényleg... :D Szóval pénteken megvettem a legújabb Jamie magazint, amiben megláttam a pekándiós, juharszirupos kuglófot karamell öntettel... Aztán tegnap miután megfőztem a töltött káposztát és jól bevacsiztam belőle, szörnyűűű édesség utáni vágy fogott el. Pedig nem szokott ilyen lenni túl gyakran (tényleg nem :D), de éreztem, hogy a vasárnap nem telhet el úgy, hogy ne készítenék valami igazán durvát. Viszont több alapanyag is hiányzott ehhez a recepthez, így ébredés után jobb híján a váci tescoban kezdtem. Vajat, perui barna nádcukrot, vaníliát sikerült is beszereznem, de a kuglóf forma és a juharszirup az ott nem jött össze (juharszirup egyáltalán nem volt, a kuglóf formák pedig nagyon nem tetszettek) Szerencsére a tesco mellett van egy kik meg egy dm, ahol szereztem kedvemre való szilikon formát és juharszirupot is. Aztán nekiálltam... Gránátalma nem szerepelt a receptben, de nagyon jól feldobja a brutál édes sütit a savasságával... és hát ez lett belőle:

  • Ez még a szósz nélküli állapot. Ugye milyen szép így is :)?
Akkor hát közkívánatra a recept (Jamie magazin 2016/9):
Hozzávalók:
350 g lágy vaj
240 g liszt
1 cs sütőpor
150 g juharszirup
350 g apró szemű barna cukor
6
 egész tojás

30 ml zsíros tej
300 g pekándió (én 100 g pekándiót használtam és 200 g kesut: a ~8000 Ft/kg pekándiót lecseréltem a "csak" 4000 Ft/kg árú kesura... egész ehető volt azért így is :D)

Karamell szósz:
250 g porcukor
350 g tejszín
50 g juharszirup 
Só - ez nem volt a receptben, de nekem a karamell só nélkül nem is karamell :P

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, a kuglóf formát vajazd és lisztezd ki (a szilikon formát sem árt, de azt elég vajazni...). 
A vajat a cukorral és a juharsziruppal keverd habosra, majd a tojásokat egyesével keverd hozzá. Amikor az összes tojás belekerült a tésztába, add hozzá a tejet. 
Ez után a lisztet és a sütőport szitáld hozzá, a végén pedig forgasd bele a durvára tört magvakat. (Szerintem nyugodtan készülhet sima dióval, de biztos vagyok benne, hogy mandulával, vagy akár mogyoróval is finom lehet) A massza ez után mehet a kivajazott formába és 90 percre a sütőbe. 
Amíg sül, bőven van idő mosogatni meg rendbe szedni a konyhát... na meg elkészíteni az egyik édes szerelmemet, a sós karamellt :P :D
Ehhez a porcukrot (lehet ám kristálycukor is...) egy magasabb falú edényben meg kell olvasztani (ha teflon bevonatú, az még jobb). Aztán ha már szép aranybarna, akkor hozzá kell adni a tejszínt (ezt ne akkor vedd ki a hűtőből, mert minél hidegebb, annál jobban összerántja a cukrot) Fokozatosan add hozzá a tejszínt, és kevergesd, de vigyázz, mert a cukor iszonyat forró ilyenkor, csúnya sebet ejt, ha a bőrre fröccsen. A tejszín mennyiségével lehet szabályozni a szósz sűrűségét. Én kevesebbet tettem bele, mert szeretem, ha hidegen szint nyúlik. Ha hozzáadod a leírt mennyiséget, sűrűn folyó szósz lesz hidegen. Ha hozzáadtad a tejszínt, mehet bele a juharszirup és a só. Aztán 2-3 percre vissza a tűzre és már kész is.
A gránátalmát is szívből ajánlom hozzá, mert tényleg brutál édes sütiről van szó. 

Egyébként ez a karamell szósz zseniális palacsintára is. Az első karamell főzésünk alkalmával Dóri barátnőmmel úgy alakult, hogy lett egy adag hasonló szósz. Aztán rá 1-2 hétre palacsintaparty volt Dórinál, ahol elkezdtünk kreatívkodni. Nagyon durva snickers palacsintát hoztunk össze: a töltelék Nutella + tört sós mogyoró, a tetjére pedig a karamell mártás.... übernagyondurvánbrutál :D A túrós palacsintára sem rossz btw.
És hát hasonló karamell szósz került a franciaországi fügés-mascarponés desszertre is, amiről korábban meséltem már.
Szóval teljesen univerzális és még gasztro ajándéknak sem rossz karácsonyra, ha van édesszájú rokonotok :) Én tuti örülnék egy ilyen üveg finomságnak :) 1-2 hétnél tovább viszont ne tartogassátok szerintem, és azt is inkább hűtőben. 
Na így már nem is lett olyan rövid a poszt :) Még decemberben jön majd egy stollen sütős angol óra is, de addig még jelentkezem ;)

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. 
#camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. #camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography
  • One week ago we visited an UNESCO World Heritage Site, the Blenheim Palace. This baroque palace was built between 1705 and 1722. In this palace was born and spent his childhood Winston Churchill. The building and the garden is also amazing. Absolutely recommended to visit both of them. It worth to spend there a whole day. After a long walk in the garden you can have rest on the water terrace cafe. We drunk latte☕ and ate cakes, for example the traditional english scone with butter and jam, walnut cake and toffee cake One week ago we visited an UNESCO World Heritage Site, the Blenheim Palace. This baroque palace was built between 1705 and 1722. In this palace was born and spent his childhood Winston Churchill. The building and the garden is also amazing. Absolutely recommended to visit both of them. It worth to spend there a whole day. After a long walk in the garden you can have rest on the water terrace cafe. We drunk latte☕ and ate cakes, for example the traditional english scone with butter and jam, walnut cake and toffee cake
  • In 2017 i had a memorable trip to Indonesia.  We visited Java, Lombok, Bali, Flores and Komodo island. I felt in love, not only with Asia In 2017 i had a memorable trip to Indonesia. We visited Java, Lombok, Bali, Flores and Komodo island. I felt in love, not only with Asia
  • The last collage of the South Italy trip from the last year in Bari. The city is not too big, you discover it on foot. The old town is really nice and you can eat many different fresh fruit, vegetable and my absolutely favourite focaccia. And of course if you are on the coast, you have to taste seafood too, for example the seafood pasta
#italy #southitaly #bari #traveltoitaly #iloveitaly #ilovetravel #travel #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #ilovefood #ilovetravel #traveler #travelblogger #traveladdict #travelphotography #food #foodie #iloveeating #foodstagram #travelgram #travelholic #travelguide #travelawesome The last collage of the South Italy trip from the last year in Bari. The city is not too big, you discover it on foot. The old town is really nice and you can eat many different fresh fruit, vegetable and my absolutely favourite focaccia. And of course if you are on the coast, you have to taste seafood too, for example the seafood pasta #italy #southitaly #bari #traveltoitaly #iloveitaly #ilovetravel #travel #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #ilovefood #ilovetravel #traveler #travelblogger #traveladdict #travelphotography #food #foodie #iloveeating #foodstagram #travelgram #travelholic #travelguide #travelawesome
  • Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. 
In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets.
#alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets. #alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr7411958237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2016.11.16. 08:46:51

Kéne csinálni egy ilyen palacsintázást újra, de mikor?...
Válasz erre 

#audreyfoody 2016.11.16. 21:01:59

Igen, nagyon jó lenne összehozni valami hasonlót @eeversion ;)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard