#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Kocsonya és társai

Kocsonya és társai

›
Kocsonya és társai

2016/11/20 : #audreyfoody 1 komment

Múlt héten pénteken a Nagykörúton sétáltam, amikor az egyik kis bisztró kirakatában megláttam a feliratot: házi kocsonya, elvitelre is. Elmentem előtte, aztán vissza... gondoltam csak adok neki egy esélyt és nem bántam meg. Igazán házias, finom kocsonyát sikerült beszerezni, de volt vele egy aprócska probléma: az aprócska adag :D Egy evésre azért elegendő volt, de szívesen ettem volna még később is. Na akkor elhatároztam, hogy hamarosan el kell készíteni az idei tél első kocsonyáját is. Azzal nem is foglalkoztam, hogy egészen tavaszias az idő. Szombaton reggel Pincziéknél kezdtem a Nyugatinál, de elszomorítottak... nem volt kocsonya husi. Nem volt más választásom, be az autóba és meg sem álltam a Hufi Hentesig, Budakalászon. Ez a másik jolly joker hentesem. Itt viszont már 90%-os sikerrel jártam, egy dolog hibádzott csak: nem volt füstölt nyelv... egy füstölt csülök váltotta ezt ki. Szóval tegnap délután - miután a Zápor utcai kedvenc cipőboltomban megint elcsábultam egy nem feltétlenül szükséges, de annál különlegesebb és otthagyhatatlan cipőre - fel is készítettem a kocsonyát. Délután ~3 órától ma reggelig főtt. A füstölt csülköt kuktában, külön főztem meg. A körmöket és a farkat reggel kicsontoztam, hogy már ezzel se kelljen bajlódni evés közben. Aztán szétporcióztam és ki a teraszra... csakhogy mint írtam kb. tavaszi idő van... Így most már hűtőben próbál aszpikosodni. Mivel tegnap sem tudtam enni még a kocsonyából meg ma sem, így csak kellett még főzni valamit. Tegnap egy újhullámos zöldborsó főzeléket készítettem (ld. recept lejjebb) fokhagymás sült oldalassal, ma pedig.... ha vasárnap, akkor valami fincsi édes dolog sem jönne rosszul. Rákívántam először a szilvásgombócra, aztán az egyszerűség kedvéért inkább a túrógombóc mellett döntöttem:

img_20161120_165121.jpg

Kocsonya:
1 kg fül
3 db köröm
1 db farok
1 db füstölt csülök
1 fej vöröshagyma
1 db fehérrépa
3 db sárgarépa
2 db krumpli (a nagymamám a húslevesbe is mindig tett, mondván, hogy segít abban, hogy ne legyen zavaros. 
~1 fej foghagyma
Szemes fekete bors
Babérlevél
Só
A husit jó alaposan átmostam és igyekeztem tökéletesen szőrteleníteni. Nincs is annál kiábrándítóbb szerintem, mint mikor jóízűen eszel egy finom ételt és a húson oda nem illő részek vannak (toklász, szőr stb) Erre mindig kínosan ügyelek, és sok időt töltök emiatt az előkészítéssel, de szerintem abszolút megéri. Szóval a szőrtelenítés... sokat segít egy eldobható borotva, ha nem akarod, hogy az egész lakást átjárja a gáztűzhely feletti perzselést követő égett szaruszag. Miután az összes hozzávalót megmostam, megpucoltam, minden mehet bele a legnagyobb fazékba, vízzel felönt, és ahogy a nagykönyvben megvan írva, a legkisebb láng legkisebb fokozatán főtt 18 órán át. Fontos odafigyelni az elején, hogy amikor elkezd gyöngyözni, a tetején elkezd habosodni. Ezt mindenképp érdemes leszedegetni folyamatosan, mert az elég undi és ettől is zavaros lehet a cucc. 

Zöldborsó főzelék:
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöld
1 kg zöldborsó
2 dl tejföl
2 dl sör
Só, bors
Az apróra vágott hagymát vajon ledinszteltem, majd mivel az oldalast a zsír mellett sörrel locsolgattam, kéznél volt a sör. Gondoltam mi baja lehet a borsónak, ha kicsit meglöttyintem :P Szóval sörrel+vízzel+fűszerekkel megpároltam a borsót. Aztán egy részét kiszedtem, amikor már megpuhult, a többi lábosban maradt részét leturmixoltam és hozzáadtam a tejfölt. A végén a kiszedett szemes részt visszaborítottam, átrottyan még egyszer és már kész is :)img_20161119_170912_1.jpg

A hétvégéhez hozzátartozik még, hogy pénteken Bálint barátommal elmentünk az Erkelbe a Lammermoori Lucia bemutatójára. Túl nagy reményeket nem mertem fűzni hozzá, mivel már csalódtam egy-két rendezésben az Erkelben. Nem igazán csípem, amikor a klasszikus darabokban a díszlet és a jelmezek hipermodern. Azt pedig még kevésbé szeretem, amikor beugrósok énekelnek. Amikor felhúzták a függönyt, összenéztünk Bálinttal morcosan... A díszlet gyakorlatilag homlokzati csőállvány volt, a jelmezek meg... hát furák... két énekes is lebetegedett (nyilván ezt felróni nem lenne szép), de az élvezeti értékéből sokat elvettek a beugrók. 
Pedig egész jól indult... egy ideje szeretek főzés közben olasz operákat hallgatni, és az elején egészen meg is jött a kedvem a főzéshez... aztán sajnos egyre rémesebb lett a helyzet... Bálinton is láttam, hogy nagyon kínlódik. Az első szünetben megittuk a második kör pezsgőt, de ez sem segített... Végül úgy döntöttünk, hogy a harmadik felvonás helyett megyünk és eszünk egy steaket. A Szilvakék Paradicsom Bálinték törzshelye opera után, mert ott 10 után is nyitva van még a konyha, így ezt vettük célba. Hát koppantunk... egy üres hely sem volt. A mekiben kötöttünk ki végül, és toltam egy McRoyal menüt... ez nem a mi napunk volt :D

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • I never post about my trips in Hungary, although here are so many amazing places as well. Three weeks ago we had a long weekend in Pálköve. It is a cute small village next to  lake Balaton. My grandparents had lived there, and i always  spent my summer holidays with them. I am so grateful for this sweet memories I never post about my trips in Hungary, although here are so many amazing places as well. Three weeks ago we had a long weekend in Pálköve. It is a cute small village next to lake Balaton. My grandparents had lived there, and i always spent my summer holidays with them. I am so grateful for this sweet memories
  • Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream Polignano a Mare is a gorgeous small town in Southern Italy (near to Bari in Puglia), what I visited one year ago, in March 2018. There is a breathtaking bay with cliffs and incredible blue sea. And you can also enjoy there the world famous italian icecream
  • In the end of 2018 I travelled to France. I bought tonnes of cheese of course. One evening I prepared a healthy snack with endive leaves, goat cheese, walnut, smoked salmon and some drop of walnut oil. It was brilliant with a glass of white wine In the end of 2018 I travelled to France. I bought tonnes of cheese of course. One evening I prepared a healthy snack with endive leaves, goat cheese, walnut, smoked salmon and some drop of walnut oil. It was brilliant with a glass of white wine
  • I've spent the begining of 2019 in Lyon. 
After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a
starter: duck liver bread with mushrom cream
main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce
dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream
Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great I've spent the begining of 2019 in Lyon. After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a starter: duck liver bread with mushrom cream main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great
  • Az elengedésről 2. Az elengedésről 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr8611977592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2016.11.25. 23:42:08

Kocsonyából csak a halkocsonyát szeretem, ami nálunk a karácsonyi menü, még szegény nagymamám kocsonyája sem ízlett, pedig az elvileg nagyon jó volt, de ez iszonyú jól néz ki!!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard