#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Náthára fokhagymás cukkinikrémleves

Náthára fokhagymás cukkinikrémleves

›
Náthára fokhagymás cukkinikrémleves

2017/9/16 : #audreyfoody Szólj hozzá!

Tegnap reggel 5:38-kor rettenet torokfájással ébredtem, de muszáj volt kimásznom az ágyból, irány Sárvár. Benyomtam egy neocitrant a reggeli kávém helyett (már szörnyű indítás), a túrázós literes termoszomba meg lefőztem egy nagy adag citromos-mézes kamillateát az útra és be az autóba. Levezettem, elintéztem a munkaügyeket, majd meglátogattam egy kedves rokonomat Vönöckön, Celldömölk mellett. Ili a rokonságom egyik legnehezebb helyzetben élő tagja, de a szíve hatalmas :) Ha meglátogatom, a fél csomagtartó tele van finomabbnál finomabb falusi cuccokkal. Sokszor már nem is szólok neki, hogy érkezem, vagy csak az utolsó pillanatban, hogy ne vigye túlzásba a vendégvárást :) 
Persze tegnap sem tudtam üres kézzel elindulni tőle. Kaptam nem kevés körtét (ezekből majd egy jó körtés-almás pitét tervezek sütni), szőlőt, 2 pár házikolbászt, egy csillagtököt és egy cukkinit, na meg útravalót az ebédből.
Amikor hazaértem, már éreztem, hogy gyanús a helyzet, mert bőrdzsekiben és sálban is fáztam, míg a többi ember az utcán egy szál pólóban rohangált. Gyorsan vettem egy kis töpörtyűkrémet, lilahagymát, paprikát, paradicsomot, gyömbért, citromot. Főztem egy adag mézes-citromos gyömbérteát, betoltam két karéj kenyeret töpörtyűkrémmel meg egy nagy fej lilahagymával, amit bizti, ami bizti egy pálesszal is leöblítettem kizárólag torokfertőtlenítés céljából :P

A tegnapi kúrát folytatva ma pedig elkészítettem a friss cukkiniből egy jó, tartalmas krémlevest, amihez feltétnek kolbászchipset is sütöttem :P
A múlt heti tankonyhai gyakorlatunkon két új eljárást tanultam a levesek dúsítására: a legírozást és a montírozást. Irtó egyszerű eljárásokról van szó, viszont nagyon sokat dobnak az ételek élvezeti értékén. 
Technológiai sorrendben először legírozunk: a krémlevest pürésítés után levesszük a tűzről, 1 dl tejszínben jó alaposan elkeverünk 1 db tojás sárgáját, majd ezt szűrőn keresztül (a tojás jégzsinórja ne menjen bele a levesbe) hozzáöntjük a még forró leveshez és már nem főzzük tovább. Hátránya, hogy ez már nem melegíthető újra, mert a tojás sárgája kipelyhesedik a forralástól. Emiatt tálalás előtt szabad csak legírozni.
A montírozás pedig csak szimplán annyi, hogy az elkészült leves tetejére vajdarabkákat csipkedünk, ami meggátolja a leves bőrösödését illetve ha jó fajta házi vajat használunk, extra finom illata és állaga lesz a levesünknek. 

Bréking!!! Ha már tejszínnel legírozunk, figyeljetek oda, hogy mi kerül bevásárláskor a kosárba. A főzőtejszín óriási nagy kamu! Ha tejszínt vesztek, ne nyúljatok a ~12-20 %-os zsírtartalmú tejszerű valamikhez. Találtam egy jó cikket a tejszínek tesztjéről, akit érdekel bővebben a téma, ajánlom. Arra figyeljetek viszont -ha nem házi tejszínt vesztek a piacon - hogy a habtejszíneket néha cukrozzák. Egyszer Horvátországban vitorlázáskor el akartam kápráztatni az útitársaimat egy tejszínes, fokhagymás pancetta-s tésztával, ami ehetetlen lett az édes tejszíntől... kitálaltam a kaját, vártam az elismerő szavakat, de csak az undor látszott mindenki arcán... aztán én is megkóstoltam, hogy mit alkottam... majd feltúrtam a kukát, előkerestem a tejszínként vásárolt cuccot, amin persze csak horvát feliratok voltak... így haleledel lett a fincsi tésztából... :D

Na de most akkor kanyarodjunk végre vissza a
Fokhagymás cukkini-krémleveshez:
Hozzávalók:
1 db közepes cukkini
1 fej fokhagyma (durvulósan, hogy kiűzze a náthát :P )
1 db közepes burgonya (sűrítés céljából)
2 tojás sárgája
só, bors, szerecsendió
2 dl tejszín
vaj a tetejére

A lereszelt cukkinit az áttört fokhagymával és a felkockázott burgonyával feltettem főni, sóval, borssal ízesítettem a főzőlevet. Amikor a cukkini már teljesen megpuhult, levettem a tűzről, botmixerrel pürésítettem a cuccot, utánízesítettem (a pürésítés után újra be kell állítani az élet, khhm... akarom mondani az étel sóját ;) ), majd annyit kivettem belőle, ami egy evésre kell (a többit félretettem vacsira és majd este folytatom innen). Egy tojás sárgáját simára kevertem 1 dl tejszínnel, majd a forró levesből először egy fél, majd egy egész merőkanálnyit hozzáadtam a tejszínes-tojásos cucchoz (hőkiegyenlítés!). Miután már elég meleg lett a legír, mehet az egész a levesbe. Közben a szintén ajcsiba kapott házi kolbászból vékony karikákat szeltem, és zsiradék nélkül serpenyőben lepirítottam mindkét oldalukat. Tálaláskor ment a leves tetejére pici vaj (montír) meg a kolbászkarikák. Kellemesen izzasztó leves, szigorúan szobafogság alatt :D 

img_20170916_154036.jpg

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. 
#camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography Altough the weather was rainy we had a short walk in the colorful and exciting Camden Town in London. We visited the market but we were sooo sooo hungry... we couldn't refuse the bubble waffles at @bubblewafflescamden . We tried a Kinder Bueno style waffle and a white chocolate with strawberry. #camden #camdentown #camdenmarket #bubblewaffle #bubblewafflescamden #london #audreyfoody #travel #traveltoengland #eatandtravel #travelandeat #ilovetravel #traveler #traveltolondon #traveltheworld #traveladdict #travelphotography #instatravel #travelgram #travelguide #food #foodphotography
  • Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. 
In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets.
#alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram Alberobello is a small town in Southern Italy (Puglia) near to Bari. Last march I was there and visited the UNESCO World Heritage Site. This place is famous for the trullis, the small limestone houses with cone shaped stone roof which are drystone constructions from the 14th century. In Alberobelle we found a great pastryshop, the L'Arto Caffé and tasted different types of local desserts. When we left we got a little present of the chef: chocolate trulli sweets. #alberobello #italy #southitaly #puglia #traveltoitaly #travelandeat #eatandtravel #audreyfoody #iloveitaly #ilovefood #chocolate #ilovechocolate #ilovetravel #traveladdict #travellers #travelblogger #travels #travelphotography #travelholic #instafood #instatravel #travelgram
  • Saturday dinner: fresh goat cheese mixed with radish and onion and colorful salad. The recipe i learnd from a friend in France. Sadly i couldn't buy chive so i had to put in red onion instead of it. #saturday #dinner #goatcheese #radish #salad #food #foodie #foodstyling #foodstagram #foodlover #foodies #foodphotography #foodporn #foodpost #ilovefood #ilovesalad #eating #healthyfood #healthy #healthydinner #colorful Saturday dinner: fresh goat cheese mixed with radish and onion and colorful salad. The recipe i learnd from a friend in France. Sadly i couldn't buy chive so i had to put in red onion instead of it. #saturday #dinner #goatcheese #radish #salad #food #foodie #foodstyling #foodstagram #foodlover #foodies #foodphotography #foodporn #foodpost #ilovefood #ilovesalad #eating #healthyfood #healthy #healthydinner #colorful
  • SATURDAY LUNCH: after a yoga class i wanted to eat something healthy and delicius. I decided to preper a mint seasoned green peas soup, harissa seasoned chicken breast, hummus and tabbouleh. I love Middle East cuisine SATURDAY LUNCH: after a yoga class i wanted to eat something healthy and delicius. I decided to preper a mint seasoned green peas soup, harissa seasoned chicken breast, hummus and tabbouleh. I love Middle East cuisine
  • Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr2112868094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard