Az elmúlt hetek nehéz húsos kajái után ma valami könnyebb, húsmentes finomságra vágytam, így a napok óta a fejemben motoszkáló hummust és maneesh-t készítettem za'atarral és sült céklával.
Na de akinek ez úgy hangzik, mintha a kínaiul beszélnék, annak elárulom, hogy ezek közel-keleti finomságok és nagy kedvenceim :)
Ha választanom kéne, hogy melyik konyha áll hozzám a legközelebb, azért az olasz lenne a nyerő még mindig - tekintve a tésztafüggőségemet - de a közel-keleti és a távol-keleti ízeket is eléggé csípem :)
A héten egyébként felhívott az étterem igazgatója, és sikerült mindent letisztázni, most már csak rajtam múlik, hogy mikor akarok elkezdeni tanulni náluk. Valószínűleg csak januártól, mert ez az elkövetkező 2-3 hét nem lesz egyszerű...
Pont akkor hívott, amikor kezdtem kicsit elkedvetlenedni és elbizonytalanodni ismét... de megint kaptam egy lökést :) Egyébként tök jó fej volt a pasi telefonon, remélem séfek is jó arcok lesznek :)
Jaaa és ma végre megvettem az új lábos készletemet, jupppíííí :) A réz edények gondolatát elengedtem, ez sajnos egyenlőre tényleg nem realitás. Viszont az egyik szakács ismerősöm javasolta a Sparban kapható WMF készletet, aminek ma minden darabját beszereztem és izgatottan várom, hogy milyenek lesznek használat közben :)
Sült cékla
1-2 közepes cékla
2-3 ek. olíva olaj
só, római kömény, za'atar
A megpucolt céklát gerezdekre vágom, tepsibe teszem, meglocsolom az olajjal, megszórom a fűszerekkel és már mehet is a sütőbe. Amíg elkészül a hummus meg a maneesh, addigra pont megsül a cékla is :)
Maneesh, azaz közel-keleti lepénykenyér za'atarral
35 dkg liszt (én most Nagyi Titka Pizzalisztet használtam)
2 ek olíva olaj
kicsit kevesebb, mint 1 cs. porélesztő (Dr. Oetker)
2,5 dl langyos víz
1 kk cukor
A tetejére Za'atar (ez pedig egy tipikus arab fűszerkeverék, ami a fő összetevőjéről, a kakukkfűről kapta a nevét, de van még benne szumák és pirított szezámmag) elkészíthető házilag is, de bármelyik keleti fűszeresnél is beszerezhető ez a keverék.
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral. Mikor már a kis élesztőgombák elkezdték megenni a cukrot és szépen elkezd felhabosodni a víz teteje, hozzáadom a liszthez a többi hozzávalóval együtt. Szép, fényes kelt tésztát gyúrok, amit félreteszek meleg helyre pihenni, míg elkészül a hummus.
Amikor kész a hummus, a maneesh tésztájából lecsípek egy maroknyi adagot, amit kézzel kihúzok kb. 7-8 mm vastagra és felmelegített serpenyőbe teszem zsiradék nélkül. Mindkét oldalát pirosra sütöm, majd még forrón megkenem egy kis olíva olajjal és megszórom a za'atarral.
Na és a hummus
1 doboz csicseriborsó konzerv (igen, ezt ebből szoktam... általában spontán ötlettől vezérelve készítek hummust és akkor már nincs idő beáztatni még egy napig a csicseriborsót; ezt meg csak le kell csepegtetni, esetleg lemosni)
2 ek tahini (szezámpaszta, a Culinaris-ban vagy a keleti boltokban kapható, nem annyira olcsó, de nem sok kell egy adaghoz)
2-3 gerezd fokhagyma (esetleg 4-5 gerezd... én eléggé fokhagymaimádó vagyok... :) )
őrölt római kömény
citromlé (tegnap találtam Meyer citromot az Aldiban, nagyon fincsi, aromás fajta)
1-2 ek olíva olaj
koriander zöld a tetejére
só
Minden mehet bele az alsó forgókéses robotgépbe és már kész is. Nekem így kicsit sűrű szokott lenni, ilyenkor vízzel hígítom a megfelelő állag eléréséig.