#audreyfoody

  • Főzős
  • Sütős
  • Főzésen túl
  • Élménybeszámoló
  • Insta
Facebook Instagram

#audreyfoody

Főzés - utazás - önmegvalósítás (egy utazás és annak mellék- és utóhatásai) Insta: @audrey.nagy Facebook: www.fecebook.com/audreyfoodychef/

Megtalálsz a facebookon is :)

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2019 június (1)
  • 2019 május (3)
  • 2019 április (2)
  • 2019 március (4)
  • 2019 február (6)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (2)
  • 2018 november (1)
  • 2018 augusztus (1)
  • 2018 május (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 december (2)
  • Tovább...

Motiváló, inspiráló oldalak:

  • Emberi kísérlet
  • Chili és Vanília
  • Lilafüge
  • Limara
  • Dinning Guide
  • Bon Appétit
  • 12 Tomatoes
  • Food52
  • Backpacker Bori
  • Bali wanderwomen szemével
  • 360° Bringa
Hummus-maneesh-za'atar és a célegyenes

Hummus-maneesh-za'atar és a célegyenes

›
Hummus-maneesh-za'atar és a célegyenes

2016/12/10 : #audreyfoody Szólj hozzá!

Az elmúlt hetek nehéz húsos kajái után ma valami könnyebb, húsmentes finomságra vágytam, így a napok óta a fejemben motoszkáló hummust és maneesh-t készítettem za'atarral és sült céklával.
Na de akinek ez úgy hangzik, mintha a kínaiul beszélnék, annak elárulom, hogy ezek közel-keleti finomságok és nagy kedvenceim :)
Ha választanom kéne, hogy melyik konyha áll hozzám a legközelebb, azért az olasz lenne a nyerő még mindig - tekintve a tésztafüggőségemet - de a közel-keleti és a távol-keleti ízeket is eléggé csípem :)

A héten egyébként felhívott az étterem igazgatója, és sikerült mindent letisztázni, most már csak rajtam múlik, hogy mikor akarok elkezdeni tanulni náluk. Valószínűleg csak januártól, mert ez az elkövetkező 2-3 hét nem lesz egyszerű... 
Pont akkor hívott, amikor kezdtem kicsit elkedvetlenedni és elbizonytalanodni ismét... de megint kaptam egy lökést :) Egyébként tök jó fej volt a pasi telefonon, remélem séfek is jó arcok lesznek :) 
Jaaa és ma végre megvettem az új lábos készletemet, jupppíííí :) A réz edények gondolatát elengedtem, ez sajnos egyenlőre tényleg nem realitás. Viszont az egyik szakács ismerősöm javasolta a Sparban kapható WMF készletet, aminek ma minden darabját beszereztem és izgatottan várom, hogy milyenek lesznek használat közben :)
dsc01289.JPG

Sült cékla
1-2 közepes cékla
2-3 ek. olíva olaj
só, római kömény, za'atar
A megpucolt céklát gerezdekre vágom, tepsibe teszem, meglocsolom az olajjal, megszórom a fűszerekkel és már mehet is a sütőbe. Amíg elkészül a hummus meg a maneesh, addigra pont megsül a cékla is :)

Maneesh, azaz közel-keleti lepénykenyér za'atarral
35 dkg liszt (én most Nagyi Titka Pizzalisztet használtam)
2 ek olíva olaj
kicsit kevesebb, mint 1 cs. porélesztő (Dr. Oetker)
2,5 dl langyos víz
1 kk cukor
A tetejére Za'atar (ez pedig egy tipikus arab fűszerkeverék, ami a fő összetevőjéről, a kakukkfűről kapta a nevét, de van még benne szumák és pirított szezámmag) elkészíthető házilag is, de bármelyik keleti fűszeresnél is beszerezhető ez a keverék.
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral. Mikor már a kis élesztőgombák elkezdték megenni a cukrot és szépen elkezd felhabosodni a víz teteje, hozzáadom a liszthez a többi hozzávalóval együtt. Szép, fényes kelt tésztát gyúrok, amit félreteszek meleg helyre pihenni, míg elkészül a hummus.
Amikor kész a hummus, a maneesh tésztájából lecsípek egy maroknyi adagot, amit kézzel kihúzok kb. 7-8 mm vastagra és felmelegített serpenyőbe teszem zsiradék nélkül. Mindkét oldalát pirosra sütöm, majd még forrón megkenem egy kis olíva olajjal és megszórom a za'atarral.  

Na és a hummus
1 doboz csicseriborsó konzerv (igen, ezt ebből szoktam... általában spontán ötlettől vezérelve készítek hummust és akkor már nincs idő beáztatni még egy napig a csicseriborsót; ezt meg csak le kell csepegtetni, esetleg lemosni)
2 ek tahini (szezámpaszta, a Culinaris-ban vagy a keleti boltokban kapható, nem annyira olcsó, de nem sok kell egy adaghoz)
2-3 gerezd fokhagyma (esetleg 4-5 gerezd... én eléggé fokhagymaimádó vagyok... :) )
őrölt római kömény
citromlé (tegnap találtam Meyer citromot az Aldiban, nagyon fincsi, aromás fajta)
1-2 ek olíva olaj 
koriander zöld a tetejére
só
Minden mehet bele az alsó forgókéses robotgépbe és már kész is. Nekem így kicsit sűrű szokott lenni, ilyenkor vízzel hígítom a megfelelő állag eléréséig.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages We spent one and half day in Oxford, but i felt i could stay for more days. This city is like a time travel to the Middle Ages
  • An other collage about my trip in Athens. After  the visit of Acropolis An other collage about my trip in Athens. After the visit of Acropolis
  • I've spent the begining of 2019 in Lyon. 
After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a
starter: duck liver bread with mushrom cream
main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce
dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream
Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great I've spent the begining of 2019 in Lyon. After the visit in Les Halles de Lyon Paul Bocuse i wanted to eat something local food. I found a great restaurant near to the market. I ordered a season menu, which included a starter: duck liver bread with mushrom cream main dish: La Quenelle, the pike fish dumpling with a local souce, fried potato and pasta with cheese souce dessert: Tarte Tatin, the traditional apple tart with cream Honestly the main dish, the fish dumpling won't be my favourite food, but the other courses were great
  • Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig Portugál kaland - tervezéstől a megérkezésig
  • Vulkánok - Emberek Vulkánok - Emberek

A bejegyzés trackback címe:

https://audreyfoody.blog.hu/api/trackback/id/tr6112034131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard